Реклама / Ads
0| 5004 |21.11.2019 НОВИНИ

Мая Манолова: Съдът допусна да се направи експертиза за коректността на изборните списъци

.
Мая Манолова и част от членовете на нейния Инициативен комитет
„Важно е, че съдът допусна съдебна експертиза за това как са съставяни избирателните списъци и как са включвани хора в тях. Дори само формалният сбор от 7 хиляди недействителни бюлетини, 7 хиляди дописани граждани в списъците и 7 хиляди купен ромски вот е повече от разликата между двамата кандидати за кмет на София.“ Това каза Мая Манолова на излизане от съдебната зала, където се проведе първото заседание по делото за касиране на кметските избори в София, заведено от нея и нейния Инициативен комитет.
 

Следващото заседание е на 2 декември. Ще бъдат изслушани свидетели и ще бъде направена съдебно-математическа и техническа експертиза.


„Заседанието беше дълго. Приложили сме десетки доказателства. Съдът призна по-голямата част от тях. Не допусна повторно преброяване на бюлетините в посочените секции“, посочи Манолова.

 

Като "крачка напред" тя определи решението на съда да приеме съдебна експертиза за списъците и за начина на тяхното съставяне.

 

„Със свидетели ще докажем и тежките нарушения на изборните правила в ОИК. Би следвало протоколите да се отварят пред ОИК, в присъствието на член на ОИК, но това е правено от сътрудници, назначени от ОИК, в нарушение на закона“, поясни Манолова.

 

„Те са участвали в отварянето, коригирането, дописването, а по-голямата част от тях са служители на Столичната община“, обясни още нарушенията Манолова. Според нея, 900 протокола са коригирани в нарушение на закона от технически сътрудници, които не са имали право на това.

 

 

„Също тежко нарушение на международните стандарти е недопускането на наблюдатели и представители да присъстват в процеса в "Арена Армеец", като малкото допуснати дори не са имали визуален контакт с представянето на бюлетините и протоколите“, обясни тя.

 

„Свободно се е нарушавал законът и изборните правила по приемането на протоколите, което ще докажем в следващото съдебно заседание. Надяваме се с изнасянето на тези факти, ще прекратят подобни изборни нарушения в следващите избори“, изрази увереност Манолова.

 

„Предстои да видим какви са размерите на щетите, настъпили след начина, по който ОИК е организирала изборите и приемането на протоколите. Ще предоставим на медиите жалбата с всички доказателства, за да имат непосредствена информация за това как се правят изборите“, подчерта още Манолова.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4306 |21.11.2019 Съдът разреши на Биляна Петрова разходи до 560 лв. на месец . 1| 5567 |21.11.2019 Съдът отхвърли искането на Манолова за касиране на изборите . 10| 4301 |14.11.2019 Манолова: Видя се, че едноличната власт може да бъде победена . 9| 5042 |12.11.2019 Мая Манолова: Залезът на ГЕРБ е факт и затова Борисов ме заплашва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads