Реклама / Ads
8| 5123 |08.11.2019 СВЯТ

Майк Помпео: Нека да признаем, че сме в конкуренция на ценности с несвободни нации

.
Държавният секретар на САЩ Майк Попео произнесе силна и съдържателна реч по случай 30-та годишнина от падането на Берлинската стена Източник: БГНЕС
Съединените щати искат да увеличат търговията си с Европейския съюз, заяви днес американският държавен секретар Майк Помпейо, отправи остро предупреждение срещу Китай и Русия в навечерието на 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена и призовава западните съюзници да защитават трудно извоюваните свободи.
 

В речта си по повод падането на Берлинската стена през 1989 г. Помпейо заяви, че "Западът, всички ние, изгубихме пътя си в приятната възбуда от този горд момент". "Мислехме, че можем да отклоним ресурси от нашите съюзи и нашите военни. Обаче грешахме".

 

"Западните свободни нации имат отговорност да възпират заплахите срещу нашите народи" от правителства като тези на Китай, Русия и Иран, посочи Помпео. Според него САЩ и техните съюзници трябва да "защитават това, което бе спечелено толкова трудно през 1989 г. и да признаят, че сме в конкуренция на ценности с несвободни нации".

 

Говорейки на форум на фондация "Кьорбер" в Берлин, американският държавен секретар посочи, че Европа и САЩ трябва да "останат обединени" срещу Китай и Русия, която "е управлявана от бивш офицер от КГБ, заемал навремето позиции в Дрезден".

 

Помпео продължи с критиките спрямо Москва и отбеляза, че Русия "нахлува у своите съседи и убива политически противници". Според държавния секретар, е "нерационално" да се мисли за Русия като за "достоен партньор" в Близкия изток.

 

Висшият американски дипломат добави, че Вашингтон не иска доставките на енергия за Европа да зависят от "капризите на Путин", визирайки строящата се газова връзка "Северен поток 2".

 

По отношение на НАТО Майк Помпео подчерта, че Северноатлантическият военен съюз "трябва да се разраства и да се променя, за да не излезе от употреба". "Нека да стоим обединени заедно. Нека да стоим заедно като съюзници", подчерта той.

 

Държавният секретар атакува и Китай, като заяви, че смята технологичния гигант "Хуауей" (Huawei Technologies Co.) за инструмент на Китайската комунистическа партия.

 

Според Помпео, методите на Пекин за потискане на правата на човека са "ужасяващо подобни" на престъпленията в Източна Германия, а китайското комунистическо ръководство създава нова форма на авторитаризъм.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4106 |22.08.2019 Помпео: САЩ работи за освобождаването на канадци, арестувани в Китай . 0| 3957 |14.05.2019 Майк Помпео се среща с Владимир Путин . 1| 4274 |13.05.2019 Майк Помпейо отложи визитата си в Москва . 1| 4133 |16.10.2018 След урагана ”Майкъл” издирват над 1300 изчезнали във Флорида

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads