Реклама / Ads
1| 5969 |10.10.2012 НОВИНИ

И майките бесни на Дянков

.
Обезщетенията през втората година от майчинството ще останат замразени на 240 лв. По-важно е да се увеличават доходите по време на работа на бъдещите майки, с което ще се увеличат и обезщетенията им през първата година, заяви в отговор на „Дарик” финансовият министър Симеон Дянков.
 

Правителството направи много и за тази, и за следващата година да увеличи заплатите в дръжавната администрация, в общините, в армията, в лекарските среди и така нататък, каза вицепремиерът. Той допълни, че доходите през първата година от майчинството са свързани с това каква е била заплатата, получавана от майката, когато е работила.

Средно във финансовото министерство през тази година заплащането се е увеличило с 23 на сто. Така по думите на министъра на финансите, жените във финансовото министерство, които са или ще станат майки, получават над 20 на сто увеличение на дохода за първата година от майчинството.

„Така че правителството е направило доста и според мен това е правилният ход - да се вдигат заплатите, а от там и заплащането на майчинството в първата година", каза финансистът.

Дянков каза още, че не е привърженик на идеята за коледни добавки на пенсиите, но все още се правят разчети. Вицепремиерът обясни, че въпросът „ще се решава по коледно време".

„В интерес на истината тази година бюджетът върви по-добре от прогнозите, така че възможности има, но тези възможности могат да отидат и в други ресори", коментира финансовият министър.

Майките от своя страна веднага реагираха срещу думите на Дянков и заплашиха с протест. Председателят на сдружение „Настоящи и бъдещи майки" Сийка Ангелова нарече мит тезата, че България е с толкова нисък размер на обезщетенията за отглеждане на дете, защото сме имали най-дългото като период майчинство в Европа.

„Извадила съм си данните за Италия, където има три месеца след раждането, но и по 11 месеца съответно на майката и на бащата платен отпуск до 8-годишна възраст. Така там детето може да се гледа спокойно от родители до 2 годинки и един месец", посочи Ангелова.

Сред дадените примери беше Литва, където се получавал 80 процента от осигурителния доход на майката до 2-годишна възраст на детето. Пак според цитираните данни в Унгария обезщетението е за гледане на дете до 2 години, както и има обезщетение, което е до тръгването на детето на училище, ако един от родителите го гледа вкъщи. Майките в Румъния също получават 80 процента от заплатата си в продължение на две години, допълни Сийка Ангелова.

Тя нарече прецедент размерът на майчинството за втора година за отглеждане на дете да е под определената линия на бедноста за страната.

„240 лева са вече 4 години замразени. Абстрахирайки се от факта минимална работна заплата, за тези години тези 240 леви при всички положения са се обезценили", заяви тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5105 |10.10.2012 Опозицията скочи на Дянков . 16| 5212 |05.10.2012 Дянков vs Масларова за парите в бюджета . 24| 4789 |03.10.2012 Дянков щастлив - МВФ предсказа спад на бюджетния ни дефицит до 1,25 % . 2| 6067 |29.09.2012 Дянков обеща повече пари за съкровища догодина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads