Реклама / Ads
4| 2448 |18.08.2024 НОВИНИ

Мъж в Дряново откраднал 500 икони, мощи на светци и други църковни реликви

.
През седмицата ГДБОП арестува мъж в град Дряново, у когото бяха намерени над 500 икони, мощи на светци и други църковни реликви. 50-годишният мъж тепърва ще бъде разследан.
 

Мощи на светци, позлатено евангелие, два епископски жезъла, икони, богослужебни вещи и църковна утвар, както и картини на известни майстори, монети и оръжия са сред предметите, открити в претърсените частни домове.





 За някои от предметите е ясно, че са от Рилския манастир – поне 20 различни мощи на светци. Има и църковен жезъл на митрополит на стойност шестцифрена сума. Проф. Казимир Попконстантинов, църковен археолог, казва, че е „онемял” , след като научил за случилото се, пише NOVA.

 

Едва ли някой е предполагал, че подобни църковни реликви са се намирали в три имота, недалеч от центъра на град Дряново. Къщите са закупени от 50-годишният Велизар Костадинов, който е водил висок стандарт на живот, но е бил безработен. Мъжът е бил следен от месеци, а в акцията на ГДБОП е имало и полицай под прикритие.

 

„Самото разследване продължи няколко месеца. Имаше намерени църковни и археологически ценности. Неговата дейност е за придобиване и после продажба. Намериха се икони, мощехранилници, мощи на светци, евангелие, ръкопис на старобългарски и много предмети свързани с Българската православна църква”, каза старши комисар Калин Ливов, заместник-директор на ГДБОП.

 

В последния работен ден на седмицата Велизар Костадинов беше оставен за постоянно в ареста от Окръжен съд – Габрово.

 

Според Евгени Попов – адвокат на Велизар Костадинов, голяма част от нещата, които е вършил, е да бъдат „съхранени и спасени такива църковни атрибути”.

 

Неофициално се работи по версията за международен канал за продажба на такива вещи. Част от тях са спечелени на търгове в Западна Европа, други са доставени от Северна Македония и България, а мъжът от Дряново е бил важно и свързващо звено с много богати хора в Руската федерация, някои от които са купували тези вещи много скъпо.





„Ние със сигурност не сме знаели нищо. Тези реликви са уникални. Те се намериха, за да получат почит. Това да стоят в мазета и да бъдат предавани е кощунство – хората, които са склонни да извършат това нещо, сигурно не вярват в Бога, но трябва да пазим поне малко страх”, каза главният секретар на Светия синод епископ Герасим.

 

По думите му се предполага, че мощите са изчезнали още през 70-те години от Рилския манастир. „Вече ще могат да се използват за това, за което са предназначени”, добави той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2279 |18.08.2024 Десет месеца след първото сгрешено тестово съобщение: Започват да обучават кметове на BG-ALERT . 12| 2467 |18.08.2024 Стоянов се появи на "Кулата", до часове щял да изведе опашките. Не знае дали ще е министър . 0| 2259 |18.08.2024 Хиляди израелци на пореден протест - искат заложниците да бъдат върнати в родината им . 1| 4492 |18.08.2024 Увеличение с над 22% при тегленето на бързи кредити. Експерти искат депутатите да вземат мерки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads