Реклама / Ads
0| 4580 |15.02.2018 НОВИНИ

Македония, Сирия и Северна Корея са във фокуса на срещата ”Гимних”

.
Не трябва да бъде допуснато спорът за името на Македония да създава проблеми в Европейски съюз. Това заяви вицепремиеърт Екатерина Захариева преди началото на неформалната среща ”Гимних”, която започна днес в София. Сред темите бяха и ситуацията в Сирия и Северна Корея. Надежда Василева следи срещата.
 

Западните Балкани са във фокуса на вниманието на европейските външни министри. За първи път на този форум се обсъжда стратегията за интеграция на региона. Стратегия, към която имаше разнопосочни позиции. Според част от външните министри тази стратегия е обективна и всеобхватна.

 

Според други обаче, трябва да бъде предвиден по-бърз срок за присъединява не част от държавите в региона от предвидения в стратегията. Един от дългогодишните спорове в региона е този за спора с името на Македония. Екатерина Захариева успя да разговаря в кулоарите на НДК с гръцкия си колега. Вероятно тази тема е била обсъдена и в този разговор. Преди началото на срещата Захариева каза пред журналистите, че в търсене на решения по този казус не трябва да бъдат създавани нови проблеми и да се създават условия за териториални претенции към нашата страна.

 

"Позицията на България е ясна по този въпрос. Това е двустранен въпрос между Скопие и Атина и аз много се надявам те да имат напредък по разговорите. Позицията на България е такава, че намирането на решение за името е важно за целия ЕС, но е важно преди всичко за двете държави и много се надяваме то да не създаде нови проблеми, но все пак това е двустранен въпрос и аз съм убедена, че моите колеги ще намерят най-доброто решение.", каза  Екатерина Захариева - министър на външните работи, цитирана от БНТ.

 

Друга ключова тема, която обсъждат външните министри на този форум, е конфликтът в Сирия. Върховния представил на ЕС по въпросите на външната политика Федерика Могерини заяви преди началото му, че трябва действително да се проследи какво се случва по отношения на хуманитарната криза в региона. Акцентът в тази посока беше изместен от изказването на френския президент Еманюел Макрон, който посочи, че ако бъдат установени доказателства, че е използвано химическо оръжие срещу цивилни в Сирия, то тогава Франция е готова да нанесе удар.

 

"Войната продължава и хумантарната ситуация става драматична. Целта ни е да осигурим изпращането на хуманитарна помощ за сирийците както вътре в страната, така и в съседните държави - Йордания, Ливан и Турция.", каза  Федерика Могерини - Върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

 

Утре към срещата на външните министри се очаква да се присъединят и министрите от страните кандидатки за членство в ЕС. В момента министрите разговарят по темата "Северна Корея. Какво се случва на тези заседания знаят само участниците в срещите, тъй като протичат при пълна конфиденциалност. Ясно е, че тези срещи не излизат след това с официално решение. Обсъждат се ключови теми за всички страни в ЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5244 |13.02.2018 Иво Инджев: Русия не е отрекла официално, че има паравоенна частна армия в Сирия . 1| 3663 |13.02.2018 Ядрената програма на Северна Корея ще бъде обсъдена у нас на среща на европейски министри . 1| 4698 |10.02.2018 800 жени от ИД са задържани в Северна Сирия, сред тях има и деца . 1| 4598 |10.02.2018 Свалиха турски вертолет в Сирия, двама военни са загинали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads