Реклама / Ads
23| 5362 |26.12.2011 НОВИНИ

Македонци драпат за българско гражданство

.
Македония няма нито статистика колко македонци са се декларирали като българи, нито стратегия как да бъде спряна надпреварата за българско гражданство. Това пише македонският "Утрински вестник" в материал от поредицата за процеса, при който десетки хиляди души от Македония придобиват българско гражданство.


От външното министерство в Скопие уверяват, че следят ситуацията, но не могат да попречат на огромния интерес за придобиване на българско гражданство, пише dnes.bg.

“Анализират се мотивите за масовите молби за гражданство на други държави. Конкретно за българското гражданство мотивите са от икономическо-социален характер, но нямаме механизми да установим точния брой на хората, които са взели или са в процес на получаване на двойно гражданство. Това е решение на всеки отделен гражданин”, каза Борче Стамов, говорител на министерството.

За по-малко от месец броят на македонците с български паспорт се е повишил от 35 808 на 42 372 души.

Най-голям беше напливът за българско гражданство в периода 2003-2008 г., в годините непосредствено преди влизането на България в ЕС.

През последните години кандидатите за гражданство са намалели двойно, но почти двойно нарастват и онези, които са придобили гражданство.

От 2014 г. за българите няма да имам никакви ограничения за работа във всички страни от ЕС. Предполага се, че точно това е причината за огромния интерес от страна на македонците към българското гражданство, особено откакто се заговори, че е възможно да бъдат върнати визите за македонските граждани, пише още “Утрински вестник”.

Случайно или не, македонците за разлика от останалите имат повече късмет и само за година получават българско гражданство. Най-много са кандидатите от Източна Македония, от районите, близо до българската граница.

Един от тях е Ане Арсов от Щип. “Чаках 12 месеца и ето – на 13-ия вече съм на опашката за указа на вицепрезидента Ангел Марин, с който официално съм обявен за български гражданин”, се радва 34-годишният Арсов, който работи във фризьорски салон в Щип. Готов е да прави същото и в София или “нещо по-добро”.

Заедно с него на опашката пред Министерството на правосъдието в София чака и неговият съгражданин 30-годишният Перо Несторов, който по професия е сервитьор. Перо вече е работил в България, на морето, в Златни пясъци. Сега иска да работи в София или в кафенетата и ресторантите по морския бряг като български гражданин.


“За нас Европа е България, не искаме да ходим в други страни от ЕС, тук ни харесва. Важното е да има работа”, казват и Ане, и Перо, пише “Утрински вестник”.

Двамата обясняват, че не им е било трудно да си подготвят необходимите документи за българско гражданство, нито са имали проблеми с българските власти. Заявяват, че имат български корени – така са се представили в съответните документи в правосъдното министерство. Според тях още много техни съграждани от Щип искат да вземат българско гражданство.Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 7145 |08.12.2011 Васил Божков срещу македонци за тотото . 8| 4980 |07.11.2011 Българското школо - от Ленин до Стив Джобс . 37| 6739 |16.08.2011 750 хил. македонци "превзели" България . 21| 5316 |24.07.2011 Преброяването "изтребило" македонците у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads