Реклама / Ads
2| 2510 |22.08.2024 НОВИНИ

Македонизъм: Северна Македония за пореден път спря български журналисти на границата

.
Източник: bTV
Пореден случай на български журналисти, спрени на македонската граница. Фотограф и редактор от агенция БГНЕС не успяха да влязат в Северна Македония.
 

На граничния пункт „Делчево“ колегите от агенция БГНЕС декларират, че ще правят репортаж за големия български революционер Тодор Александров. Изненадани са неприятно с искане за документ, който се получава по любопитен начин.





„Пишем към нашето Министерство на външните работи, те пишат към тяхното Министерство на външните работи. Тяхното МВнР пише към Министерството на информацията. Там ни одобряват, евентуално. След това връщат към тяхното МВнР, то връща към нашето МВнР и ние чак тогава тръгваме“, обясни Антон Станков, фотограф в агенция БГНЕС, предаде bTV.

 

bTV поиска официална позиция от македонското Министерство на външните работи. Оттам в изпратения ни отговор казват, че всеки журналист, влизащ на територията на Северна Македония, трябва да бъде акредитиран, като тези условия са в сила от 2012 година.

 

Интересно че, през изминалите 12 години никой дори не подозира за тези изисквания. И въпреки тях, българските журналисти продължават да мечтаят за нормални отношения.


„Но това няма как да стане, докато в Македония властва македонизмът, който изопачава историческата истина и прави така, че за да бъдеш македонец, трябва да мразиш всичко българско“, каза Велислав Илиев, редактор в агенция БГНЕС.

 

Спирането на български журналисти на границата е явление, което се засилва през изминалите 2 години.





bTV също неколкократно е ставала жертва по различни поводи.


Подобен акт на институционална враждебност преживявам за пръв път, коментира журналистът и водещ на bTV Новините Иван Георгиев
Най-фрапиращият е от началото на миналата година, когато в деня, в който страните ни честваха 151 години от рождението на Гоце Делчев, заедно с десетки други българи, екипът ни беше не просто спрян, но и обявен за „заплаха за обществения ред и националната сигурност“ на Северна Македония.

 

След поредния случай на спрени колеги bTV ще се обърне към европейските институции в търсене на отговор - дали подобни изисквания отговарят на статута на страна, която е кандидат за членство в Европейския съюз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2777 |22.08.2024 Нова атака на хутите, обстрелваха танкер с 150 хил. тона петрол . 18| 7780 |22.08.2024 Дойдоха за гей хората, защото ги търпяхме. Напомняйте - диванът създаде Хитлер . 11| 4264 |22.08.2024 След Слави и "Величие": Виктория Василева си прави партия, Етиен Леви пак в политиката . 0| 2406 |22.08.2024 Внимание: Измама в интернет лъже за Летище София, крадат данни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads