Реклама / Ads
37| 4589 |16.11.2008 НОВИНИ

По-малко от 3% е разликата между ГЕРБ и БСП

.
Ако изборите бяха днес, кабинетът щеше да е коалиционен, като 5 партии биха били сигурни участници в следващия парламент - ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака" и "Движение Напред".
 

 

Социологическа агенция "Барометър инфо" проведе изследване за изборните нагласи на българските граждани в периода 11-15 ноември 2008 г.

Според него в сравнение с месец октомври твърдо решилите да упражнят своето право на глас са се увеличили с 1.5%. Забележимо е намалял и броят на отговорилите "по-скоро да" - 15.41%. 32.95% от анкетираните са отговорили на въпроса - "със сигурност няма да гласувам".

Пак 5 се оказват формациите, които са сигурни участници в следващия парламент - ГЕРБ, БСП, ДПС, партия "Атака" и "Движение Напред".

Ако днес се провеждат изборите, нито една партия няма да може да състави сама кабинет и следващото правителството ще бъде коалиционно.

ГЕРБ е първа политическа сила с 18.61%, но в четвърто подред изследване на агенцията се констатира тенденция към намаляване на готовността за гласуване за партията на Бойко Борисов. Спадът е преди всичко в София и в големите градове.

Следва БСП с малко над 15%. Традиционно избирателното тяло на най-голямата управляваща партия у нас е устойчиво в подкрепата си за социалистите. "Периферията" от избирателите на БСП до този момент остава пасивна, но може да се очаква активизирането й в ситуация на предизборна кампания, доколкото това са леви избиратели и засега не им се предлага друга алтернатива.

Трето е ДПС с малко над 6% подкрепа. Въпреки скандала около смъртта на Ахмед Емин партията запазва традиционната си поддръжка.

Четвърта политическа сила е партия "Атака" с около 5.5% подкрепа, което й гарантира представителство в следващото НС.

Новосъздадената коалиция "Движение Напред" покачва своя дял до около 5%. Явно масираната реклама при създаването е изпълнила предназначението си и в сравнение с месец октомври тя бележи увеличение на електоралната си подкрепа с повече от 1%. Развилата се публичност на бизнесмена Христо Ковачки - емблематична фигура за партия "Лидер" не е оказала отрицателно влияние върху привържениците на тази нова политическа формация.

СДС получават 2.06% подкрепа при 58% избирателна активност. Засега тя има по-големи възможности от ДСБ да бъде представена самостоятелно в парламента.

За ДСБ електоралната подкрепа е около 1.49%.

Останалите партии събират заедно около 4%.

В сравнение с октомври около 5% по-малко са гласоподавателите, които одобряват идеята за въвеждане на задължително гласуване. 40.98% от анкетираните одобряват въвеждането на задължителното гласуване, а 11.93% са анкетираните, които категорично смятат, че не трябва да има задължителен вот. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5253 |27.08.2008 Сблъсъци между животновъди и полицаи пред МС . 8| 4628 |20.08.2008 Печелим два пъти по-малко от румънците . 1| 5397 |31.07.2008 Забрана за строителство в градинки и между блоковете прие НС на изпроводяк . 26| 4669 |04.07.2008 Първи сблъсък между кмета Борисов и министър Миков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads