Реклама / Ads
2| 4741 |19.01.2019 НОВИНИ

Манфред Вебер: Ако оглавя ЕК, ще поискам ЕС да спре преговорите за членство с Турция

.
Манфред Вебер Източник: БГНЕС
Не мисля, че Турция принадлежи към ЕС. Aко стана председател на ЕК, ще обещая, че ще помоля институциите да спрем преговорите с Турция.
 

Това  заяви в интервю за телевизия Bulgaria ON AIR водещият кандидат на ЕНП за евроизборите и претендент за поста председател на следващата Европейска комисия Манфред Вебер.

 

"Когато дискитураме въпроса за Турция, дискутираме фундаменталния въпрос докъде може да се разширява ЕК. Не мисля, че Турция принадлежи към ЕС. Aко стана председател на ЕК, ще обещая, че ще помоля институциите да спрем преговорите с Турция”, коментира Вебер.

 

"Бих предложил на президента Ердоган да говорим за засилване на икономическото сътрудничество, например, като подобрим митническия съюз, за който понастоящем говорим в ЕС. Можем да говорим за визовата либерализация - това също е въпрос, който чака решение. Също и за борбата с тероризма – друг въпрос, който стои на масата. Имаме общи въпроси за решаване. Нека ги разглеждаме един по един. Може да имаме по-добри отношения, но нека спрем нечестните предложения за пълно присъединяване, които няма да проработят“, призова Вебер.

 

Вебер коментира, че оценката за Жан-Клод Юнкер, който председателстваше ЕК през последните 5 години, е че е свършил добра работа. „Европа е икономически по-силна в момента – излязохме от икономическата криза и сме готови да дадем отговор на мигрантската криза – да спрем нелегалната миграция. В сравнения с 2015 година намалихме броя на мигрантите с 85%. Така че има положителни развития, но трябва да вървим нататък“, заяви Вебер.

 

Той подчерта, че Великобритания вече няма право да решава бъдещето на ЕС.

 

Попитан за позицията му по пакета „Мобилност 1“ и искането на транспортния министър Росен Желязков за подкрепа на групата на ЕНП в ЕП, както и по позицията му в качеството на германец, след като Германия е една от страните най-големи застъпници на пакета Мобилност, Вебер каза: „За мен това не е германски въпрос, а проблем вътре в групата на ЕНП. Защото основните въпроси на масата са два – да запазим единния пазар. И когато индустрията на автомобилните превози в България отправи атрактивна оферта, да може да получи договора и работата. Но от друга страна ние трябва да направим нещо за минималните социални стандарти на шофьорите на камиони“.

 

Вебер заяви още, че в момента този пакет е блокиран в ресорната Комисията по транспорт на ЕП. „Към момента изглежда, че няма да може да се намери решение на този въпрос преди европейските избори. Така че този въпрос засега се отлага“, каза още Вебер.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3756 |30.11.2018 Националният съвет за интеграция няма да се оглавява от Бисер Петков . 0| 3298 |08.11.2018 ЕНП избра Манфред Вебер за евроизборите догодина . 2| 3489 |08.11.2018 ЕНП избра Манфред Вебер за свой кандидат на евроизборите . 1| 3617 |07.11.2018 ГЕРБ зад Манфред Вебер в битката за председател на EK

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads