Реклама / Ads
1| 5170 |16.05.2024 НОВИНИ

Манипулират ли "Фейсбук" и "Инстаграм децата ни? ЕК проверява данни за това

.
Днес Meta беше подложена на ново разследване от страна на Европейския съюз във връзка с предполагаемата неспособност за защита на децата, отчасти заради „пристрастяващите“ алгоритми на Facebook и Instagram.
 

Европейската комисия заяви, че подозира, че платформата нарушава правилника на блока за модериране на онлайн съдържание - Закона за цифровите услуги (ЗЦУ) - във втората си проверка на компанията, информира "Политико".

 

Популярните платформи на Мета са обвинени, че потенциално „стимулират поведенческа зависимост при децата“ чрез т.нар. заешки дупки. Инстаграм и Фейсбук също може да събират твърде много данни от непълнолетни потребители, за да прокарват персонализирано съдържание с алгоритмите си.

 

Meta може да не е оценила в достатъчна степен рисковете, че непълнолетните потребители могат да получат достъп до Facebook и Instagram и да видят неподходящо съдържание, заяви Комисията. Възможно е също така компанията да не е инсталирала достатъчно ефикасни силни инструменти за проверка на възрастта на потребителите и за блокиране на достъпа на деца до нейните платформи.

 

Проучването на потенциално недостатъчната защита на непълнолетните от страна на Meta е в допълнение към друго разследване, започнало през април, за това дали компанията не е ограничила в достатъчна степен и разпространението на дезинформация. През февруари Европейската комисия започна подобно разследване на пристрастяващия дизайн на TikTok.

 

Много големи онлайн платформи като Instagram и Facebook трябва да спазват строги правила за модериране на съдържанието и да ограничават редица големи обществени рискове, включително негативни последици за психичното здраве и за непълнолетните.

 

Проучванията могат да доведат до бързи санкции в размер до 6% от годишните глобални приходи на компанията, ако Комисията заключи, че тя е нарушила DSA.„Искаме младите хора да имат безопасен, подходящ за възрастта им опит онлайн и прекарахме десетилетие в разработване на повече от 50 инструмента и политики, предназначени да ги защитават“, заяви Бен Уолтърс, говорител на Meta.

 

„Това е предизвикателство, пред което е изправена цялата индустрия, и очакваме с нетърпение да споделим подробности за нашата работа с Европейската комисия.“

 

Превод и редакция ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3655 |16.05.2024 Инспектор от ВСС е задържан за неприлични предложения към камериeрки в хотел . 1| 2460 |16.05.2024 Специалистите алармират: Все по-млади хора пият алкохол . 3| 2676 |16.05.2024 Зловеща фабрика за роботи в Китай бълва дроиди, които могат да бъдат сбъркани с истински хора /видео/ . 16| 9512 |16.05.2024 Елена Поптодорова за ФрогНюз: Националистическата реторика на Фицо е куха - не дава алтернатива. Ще има по-тежко напрежение в словашкото общество

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads