Реклама / Ads
16| 5246 |18.01.2021 НОВИНИ

Манолова: МС и Борисов цакат българите с над 100 млн. лв. за топломери и водомери

.
Мая Манолова
Над 610 хил. домакинства в България, от които 410 хил. в столицата, ще платят близо 100 млн. лв. от джобовете си заради внесения от кабинета на Бойко Борисов Закон за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за енергийната ефективност. Призовавам Борисов да го оттегли!
 

Това посочва председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова в позиция до медиите.

 

Законът е внесен на 30 декември 2020 г. и предвижда задължително въвеждане на уреди за дистанционно отчитане, топломери и водомери, които гражданите трябва да си купят в разгара на кризата с COVID-19. Задължението е предвидено в параграф 67, с който се променя Закона за енергетиката (през цитирания ЗИД на Закона за енергийната ефективност).

 

Така правителството на Борисов нанася финансов удар на над 1 млн. българи, които се отопляват на парно и ползват топла вода. От една страна те трябва да си закупят уреди (топломери, водомери, уреди за дистанционно отчитане), от втора страна да плащат такси на топлинните счетоводители за ежемесечно отчитане на данните, от трета страна – да плащат нова такса за прехвърляне на данните им за топла вода от топлинния счетоводител към ВиК-дружеството. Тази такса, според информация от някои топлинни счетоводители, ще е в размер на 40 лв. годишно на домакинство.

 

Припомняме, че още на 1 ноември 2020 г. Манолова призова разходите за купуване на дистанционни уреди да се поемат от бюджета на Министерството на енергетиката или премиерът Борисов да създаде специална финансова програма да подпомогне домакинствата, като осигури и средствата за нея, независимо дали по европейски програми. Още повече, че в момента хората са силно затруднени заради COVID-кризата и хиляди български граждани са и болни, и без работа, и без доходи.

През месец май 2020 г. Министерството на енергетиката проведе обществено обсъждане за изменение и допълнение в Закона за енергийната ефективност, съответно в Закона за енергетиката, относно въвеждането на тези задължения за потребителите в България. Тогава от „Изправи се.БГ" изпратихме становище до Министерството на енергетиката, към което приложихме анализ, че ще се наложи потребителите да извадят 100 млн. лв., за да закупят уреди, топломери и водомери с дистанционно отчитане, припомня Манолова.

 

Всички предложения  в полза на потребителите и изразени в становище до Министерството на енергетиката от 29 май 2020 г., са отхвърлени, което е издевателство върху бюджета на хората в условията на кризата с коронавируса, категорична е тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 52| 20002 |18.01.2021 Успехите на Борисов - голямо плюскане и лъжи. Фактите . 39| 7973 |18.01.2021 Борисов лукаво: Радев да каже кои пари точно да спрем . 43| 8817 |17.01.2021 Христо Иванов: Около Борисов има султански двор с велик везир - Пеевски . 58| 6923 |17.01.2021 Ген. Атанасов: Можем да създадем правителство, което да отмести Борисовата държава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads