Реклама / Ads
7| 4205 |18.06.2015 НОВИНИ

Манолова: Една сутрин може да осъмнете и да сте осъдени

.
Мая Манолова
Проблемът с призоваването няма да бъде решен с приеманите от парламента промени в ГПК, предложени от правителството. Това каза от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП лява България Мая Манолова при дебатите за промени в ГПК, предаде Фокус.
 
Парламентът отхвърли направеното от Мая Манолова предложение да бъдат извършвани три посещения в интервал от поне седмица между всяко от тях преди да бъде констатирана липсата на ответник. Отхвърли се и другото й искане разноските първоначално да са за сметка на предвидения в Закона за правна помощ бюджет. Манолова аргументира предложението си като припомни, че миналата година от БСП са били внесли абсолютно същия законопроект, но той не е стигнал до пленарна зала. „Законопроектите, които влизаха в края на 42 НС, минаваха с благословията на ГЕРБ. ГЕРБ ще са тези, които ще застанат на пътя на промените. Признавам, че законопроекта, който през 2007 беше приет, не беше съвършен, но когато се установят злоупотребите, включително от страна на частните съдебни изпълнители, трябва да се оправят”, подчерта Манолова. „Защо оставате на страната на монополистите?”, попита Манолова. За законопроекта на Министерски съвет за промяна в ГПК Манолова коментира, че там не става и дума за промени в призоваването. „Той е едно нищо и няма да реши нито проблемите с частните съдебни изпълнители, нито с банките”, уточни народният представител.В процедурата по прегласуване Манолова предупреди, че в един хубав момент всеки може да се окаже в ситуация, в която частния съдебен изпълнител с неговите служители минава през нечий адрес, отбелязва, че не ви е намерил и да започне производство без да бъде известен човека. „Една сутрин може да осъмнете и да сте осъдени”, подчерта Манолова. С неприемането на текстовете за промяна, се запазва сегашната уредба, според която, когато ответникът не може да бъде намерен на посочения по делото адрес и не се намери лице, което е съгласно да получи съобщението, призовкарят залепва уведомление на вратата или на пощенската кутия, а когато до тях не е осигурен достъп - на входната врата или на видно място около нея. Когато има достъп до пощенската кутия, уведомлението се пуска в нея.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4181 |16.06.2015 Манолова: ГЕРБ ще платят и грешките на РБ . 0| 5810 |16.06.2015 Влак със 180 пътници заседна в Искърското дефиле . 2| 5251 |15.06.2015 Разпитват жената на една от жертвите на „Килърите” . 5| 4270 |12.06.2015 Мая Манолова: Да спрем "преселението" за изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads