Реклама / Ads
54| 14426 |23.04.2021 НОВИНИ

Депутати са в ”Булгартрансгаз”, за да търсят договорите за ”Балкански поток. Теменужка им крещи: ”Това е фарс”/видео/

.
Мая Манолова
Председателят на временната комисия по проверка за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерски съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие през последните 10 години Мая Манолова и членове на комисията отидоха в „Булгартрансгаз“ днес. Там са представители на ДБ, ИТН, БСП.

ДПС са дали зелена светлина на срещата, като са заявили, че ако могат ще присъстват. От ГЕРБ не са изявили желание да участват в срещата. Разговорите са били проведени с депутатът от ГЕРБ Дани Каназирева.

 

Манолова и членовете на комисията настояват да получат от „Булгартрансгаз“ проектите на договори от проведените обществени поръчки, отчети за извършеното строителство до момента, плащанията по газопреносната система и други документи, съгласно стартовия списък за ревизията, който комисията одобри на първото си заседание на 21 април 2021г.Депутатът заяви, че директорът на „Булгартрансгаз“ в момента не е в сградата, въпреки уговорената среща за 16 часа.

 

В момента Манолова разговаря с енергийния министър Теменужка Петкова. Тя първо попита защо ги няма от ГЕРБ. След това изрази притеснение, че посещението е преднамерено. После пък каза, че няма как да се предаде част от информацията, защото касае чувствителни данни. Изтъкна, че няма как да се дадат документи, защото това станало по определен ред. По всичко личи, че на този етап управлаващите в лицето на Петкова няма да даде днес никакви данни. "Ние живеем в реалността и спазваме оригинални документи. А вие сте свикнали с комфорта на улицата", каза тя.

 

Ние сме народни представители   и ние решаваме каква информация искаме. Не сме служители на министерство на енергетиката", смъмри я Манолова.  "За нас са гласували 26% от хората. Ние не сме от улицата", опита да я захапе Теменужка Петкова.

 

От Теменужка Петкова стана ясно, че няма как да предадат документите в електронен вариант, защото времето било малко. Няма да предоставим документ, който ще накърни интересите на дружеството", уточни Теменужка Петкова. "Това няма как да се случи до 26 и 27 април", допълни тя. След това започна да крещи: "Това, което правите е фарс. Започвате да снимате и създавате някакво впечатление. вие се държите като прокурор или разследващ орган".  Разбра се, че над 1000 служители няма как да пратят договорите до понеделник, стана ясно от страна на управляващите."Не дръжте този назидателен тон. Ние сме дошли, за да разберем как ще ни бъдат изпратени документите по електронен път", каза Манолова. "Не може да е фарс, когато българският народ не знае как му се харчат парите", опонира друг депутат. Друг се възмути на подобно поведение от страна на Петкова. Той обясни, че българският народ е дал милиарди за този договор и е редно да знае къде са отишли парите му. "Теменужка  Петкова скочи: "Ние всеки лев сме изразходвали честно".

 

"Министрите не са началници на НС. Време е нещата да си дойдат по местата", уточни Мая Манолова.Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 5| 2889 |23.04.2021 Евродепутати попариха надеждите на РСМ: Не се очаква промяна на българската позиция за преговорите Скопие-ЕС . 11| 2779 |23.04.2021 Манолова предлага намаление на заплатите на депутати и министри . 33| 10081 |23.04.2021 Единодушно: Депутатите приеха предложението на ИТН за промени в Изборния кодекс . 3| 2701 |23.04.2021 Депутатите гледат промените в Изборния кодекс
Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads