Реклама / Ads
4| 4811 |17.07.2018 НОВИНИ

Манолова отвърна на удара на Симеонов, била изгонена незаконно

.
Валери Симеонов и Мая Манолова
Омбудсманът Мая Манолова реагира остро на унизителната ситуация, при която вицепремиерът Валери Симеонов я изгони от днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество към Министерския съвет. Според Манолова тя е била отстранена незаконно, съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.
 

Председателстващият съвета Валери Симеонов - вицепремиер по икономическата и демографската политика, не се съобрази със закона и след консултация с присъстващите социални партньори и с изричното съгласие на синдикатите омбудсманът Мая Манолова беше приканена да напусне заседанието, посочват от пресцентъра. Според международните стандарти, включително Парижките принципи на ООН, свързани със статута на националните правозащитни институции, на омбудсмана във всяка държава следва да се осигури възможно най-широк мандат от компетентности. Парижките принципи не просто предоставят право на националния обществен защитник да насърчава и защитава правата на човека, но и според чл. 3 му възлагат като отговорност участието и намесата във всяка ситуация при нарушавани човешки права. Такъв мандат на омбудсмана му е предоставен с Конституцията на Република България, а чл. 20 от Закона за омбудсмана предвижда, че националният обществен защитник има право на достъп до органите, техните администрации и лицата по чл. 2 /държавните и общинските органи и администрации, както и от лицата, на които е възложено да предоставят обществени услуги/, включително и да присъства при обсъждане и вземане на решения от тях, посочват от пресцентъра. Отнемането на възможност на омбудсмана да представи позицията си в защита на нарушени човешки права е грубо незачитане на принципите на правовата държава и основите на функционирането на демократичните институции, посочват от пресцентъра на Манолова.

 

"Аз съм тук като вносител на промените в Кодекса за социално осигуряване /КСО/, които да дадат възможност на миньорите от последния подземен рудник "Бобов дол", около 80 души, да се пенсионират по начина, по който се пенсионираха всички миньори до края на миналата година", заяви Манолова.

 

Обмудсманът припомня, че преди седмица е предупредила министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, че ще участва в заседанието на тристранката. "Тъй като тристранката очевидно е одобрила предишните промени, с които е лишила миньорите от пенсиониране, беше нормално да дойда да чуя аргументите им. Още повече, че становището по този законопроект на КНСБ е отрицателно", казва Манолова и допълва, че утре ще има такова обсъждане и в парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика.

 

"Оказа се, че не всички са готови да отговорят публично на неудобни въпроси. За мен е абсолютно абсурдно синдикат, който е призван да защитава правата на миньорите, да се обяви срещу пенсионирането на 80-те души, от последния закрит рудник, при условия, които са били валидни до края на м.г.", коментира Манолова.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4728 |17.07.2018 Скандал! Изпъдиха Мая Манолова от Тристранката . 5| 4434 |16.07.2018 Манолова: Европейски обезщетения за животновъдите, щом са спазили европейските критерии . 1| 3594 |11.07.2018 Китай отвръща на удара на САЩ за новите вносни мита . 1| 3953 |06.07.2018 Манолова иска пакетно гласуване на законите за хората с увреждания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads