Реклама / Ads
1| 2787 |27.10.2021 НОВИНИ

Манолова: Служебният кабинет по-експедитивно да подкрепи бизнеса и да облекчи мярката 60/40

.
Призовавам служебния кабинет за повече експедитивност в подкрепата за бизнеса. На 10 септември гласувахме в парламента 440 млн. лв. актуализация на бюджета за подкрепа на фирмите. Едва вчера са пристигнали първите пари и то за подкрепа едва на 60 фирми.
 

Правителството да облекчи правилата за мярката 60/40, така че да се прилага не при спад на оборота с 30 %, а с 15 %, за да се предотвратят фалити на малки фирми.

Това заяви председателят на коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова пред медиите в Благоевград, където днес се срещна с граждани.

 

Бизнесът трябва да бъде подкрепен от държавата в тези две кризи - енергийна и здравна, но помощта трябва да се дава срещу повишаване на заплатите на работниците. Минималната работна заплата трябва да се качи поне със 100 лв., допълни тя.

Изпратихме отворено писмо до премиера Янев и министрите, защото обещаните 110 лв. на мегаватчас в помощ на фирмите не са достатъчна подкрепа за по-скъпия ток. Трябва има пълно овъзмездяване на малките фирми и бизнеса за скока в цената на тока. Сега фирмите ще плащат над 300 лв. ток на мегаватчас, защото предвидената от държавата подкрепа е твърде малка. Отново призоваваме държавата изцяло да поеме увеличението на тока и за фирмите, и за домакинствата, каза още Манолова.

 

Предложихме да се махнат данъците върху тока и енергията, включително да отпадне и ДДС, а Еврокомисията препотвърди това и призова правителствата в целия Европейски съюз да махнат данъците временно. 20 правителства в ЕС вече го направиха, но в България още не е, обясни тя и призова временно, в зимния сезон, да се спре износът на ток и на дърва за огрев, които вече стигат до 120 лв. на кубик.

 

Обявихме 31 мерки за подкрепа на бизнеса и домакинствата в условията на криза. Имаме цялостна програма за повишаване на доходите, която включва ново преизчисляване на пенсиите на база осигурителен доход от 2020 г., повишаване на детските надбавки от 40 лв. на 100 лв., еднократна помощ по 2000, 3000 и 4000 лв. за първо, второ и трето дете, подкрепа за бизнеса в условията на криза, но срещу повишаване на заплатите на работниците, каза още Манолова.

 

Този път ще има правителство. Против сме опитите на ГЕРБ и ДПС да се върнат в управлението. Ние сме най-социалната формация и затова е важно да бъдем в следващия парламент. Усилията на нашата парламентарна група бяха в полза на обикновените хора – увеличихме втората година от майчинството от 380 лв. на 650 лв., гласувахме по 200 лв. за зъбни протези на възрастните хора, гласувахме 120 лв. добавка към пенсиите и актуализация на пенсиите от 25 декември 2021 г., заяви тя.

 

На въпрос за „зеления сертификат" тя каза, че в цялата страна малкият бизнес умира заради начина, по който се въведе „зеленият сертификат". Заради персонал и медицински лица без сертификат затварят бизнеси и отделения остават без лекари и сестри. Има бременни жени, хора с автоимунно заболявания, преболедували с антитела, хора с противопоказания, които не могат да се ваксинират и да получат „зелен сертификат". Много от лежалите в болници също не получават сертификати, което не е справедливо, категорична бе Манолова.

 

Подкрепяме Радев и Йотова и последователно отстояваме тази позиция. И Радев, и Кацаров са чули нашата разумна и мотивирана позиция за „зеления сертификат" и очаквам здравният министър да си преосмисли заповедта, допълни тя.
Водачът на листата в Благоевград адв. Албина Анева обяви, че от утре пред офиса на „Изправи се БГ! Ние идваме!" в града ще се събират подписи срещу заповедта за сертификата.
***

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4255 |24.10.2021 Мая Манолова: Хора, не вярвайте на социолозите. Подкрепете ни, ние сме най-социалната формация . 4| 3513 |14.10.2021 Журналист: Ако свадите са основна идеология и в 47 НС, кабинет едва ли ще има . 0| 3003 |10.10.2021 ЧЕЗ оборудва учебен кабинет по електротехника в Перник . 3| 3747 |08.10.2021 Александър Симов: БСП е факторът за следващия кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads