Реклама / Ads
4| 4075 |30.10.2018 НОВИНИ

Марешки предрича бъдеща коалиция БСП-ДПС-ВМРО след скандала в ДАБЧ

.
Веселин Марешки Източник: БГНЕС
”Кого пазите с мълчанието си? И не е ли вашето мълчание ясен знак за подготвяната от вас бъдеща коалиция БСП-ДПС-ВМРО”. Тези въпроси зададе в открито писмо председателят на ПП ”Воля” Веселин Марешки.
 

Повод за писмото му са "скандалните разкрития за мащабни корупционни схеми в Държавната агенция за българите в чужбина". Това събитие дава отговори на много въпроси за задкулисието във ВМРО, пише Марешки и допълва, че той и съпартийците му са озадачени от "радиомълчанието" на президента Румен Радев, председателя на БСП Корнелия Нинова, и ДПС.

 

На 29 октомври следователи обискираха адреси на Държавната агенция за българите в чужбина в София, Кюстендил и Плевен.

 

По-късно зам.-главният прокурор Иван Гешев обясни, че са арестувани над 20 души, сред които почти половината ръководство на агенцията.

 

От ВМРО побързаха да се разграничат от директора на агенцията Петър Хараламбиев, който е тяхно назначение и бе сред арестуваните.


Лидерът на "Воля" припомни, че още през юни 2017 г. неговата политическа сила е организирала пресконференция за множеството сигнали за корупция, които пристигат в Парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина за това как работи Агенцията.


"Тогава никой не обърна внимание. Нещо повече - ВМРО панически поискаха оставката на нашия депутат- председател на Комисията, защото очевидно засегна далаверите и политическия им бизнес", пише Марешки.

 

Той цитира твърдения на Велизар Енчев, който е бивш дипломат, както и лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, че продажбата на българско гражданство финансира ВМРО. Позовавайки се на Енчев, Марешки цитира, че партия ВМРО се финансира с "услугата по продаване на българско гражданство на македонци през две фирми за превод и легализация. ВМРО носи политическа отговорност, а Каракачанов носи персонална политическа отговорност".

 

Според Костадин Костадинов "патриотите" създали чисто нов престъпен бранш - паспортната мафия. От ВМРО-БНД издали за последните 4 години хиляди паспорти на хора, нямащи нищо българско в себе си. В същото време хиляди други българи от Македония, Сърбия, Украйна, Молдова, Албания, Косово, Румъния, Гърция и др. остават без български лични документи, цитира Марешки изказването на лидера на "Възраждане".

 

Според Костадинов, именно вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов е истинският архитект и създател на престъпната схема. "Костадинов е бивш заместник на Каракачанов във ВМРО и явно не говори случайни неща, защото е добре запознат със схемите му", пише Марешки.

 

Като се застрахова, че ако думите на Велизар Енчев и Костадин Костадинов са истина, лидерът на "Воля" иска вицепремиера Красимир Каракачанов не само да напусне правителството, но и да бъде арестуван. "Ако лъжат, съответно трябва да понесат наказателна отговорност за клеветите си", застрахова се в искането си Марешки.

 

Финалът на писмото му е призив за разчистване на корупцията по високите етажи на властта и тази чистка да стигне "до върха на пирамидата, независимо дали там стои депутат или министър".

 

 

 

 

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4043 |25.10.2018 Марешки: Каракачанов и Симеонов са болни хора . 6| 4517 |24.10.2018 Марешки: Симеонов и Каракачанов са се вкопчили в политиката заради далаверата, гнусни кариеристи . 6| 4159 |21.10.2018 Марешки: Каракачанов и Симеонов са черните овце в правителството, излагат го . 3| 7181 |23.09.2018 Марешки: Доган започва да се проявява като олигарх

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads