Реклама / Ads
0| 4055 |06.06.2019 НОВИНИ

Марияна Кукушева: Хлябът от сивия сектор все повече навлиза в детските заведения

.
Марияна Кукушева Източник: БГНЕС
Сивата икономика при хлебопроизводството е около 40%, каза пред БНР Марияна Кукушева – председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в днешния им професионален празник.
 

По думите ѝ, най-страшното е, че такива предприятия изпълняват обществени поръчки за хранене на деца в училища и в детски градини. Това е факт в 40% от общините, каза тя и обясни:

„Това са фирми, които са само регистрирани по Закона за храните, но не предоставят и не произвеждат хляб по утвърден стандарт. За да получат правото да произвеждат по този стандарт, те трябва да работят абсолютно на светло. Стандартът го предоставяме ние и контролът там е ежедневен“.

 

Кукушева подчерта, че в момента се прави проверка по този въпрос и ще бъдат изнесени официални резултати с имена. Тя посочи и какво се прави срещу сивата икономика в бранша: „Една от мерките, която предприехме, е увеличаване на човешкия труд при нас. В момента средна работна заплата на най-ниско квалифицираните работещи в бранша е чисто 1000 лв. Това е заплата, за която много браншове могат да мечтаят. Това е единственият начин, за да можем да спрем кадрите да изтичат от България. Другият акцент в тази посока е възможността за повишаване на конкуренцията между нас – това е сигурен начин и за изчистване на сивия сектор, и за подобряване на качеството“.

 

Търговци на хляб и сладки очакват поредното повишаване на цената на тока да се отрази на цените и бизнесите им.

Очаква се цената на пшеницата за реколта 2019 да е по-висока, подчерта Кукушева и добави:

„Повишените производствени разходи на всяко звено по веригата ще промени с посока нагоре цената на хляба. Истина е, че тол таксите и тол системата ще ударят най-силно хлебопроизводителите и сладкарите, ще оскъпят продукта. Предложението за диференцирана ДДС ставка на хляба е дошло от нас“.

 

Кукушева отбеляза и проблема с кадрите в сектора и нежеланието на младите хора да се потопят в този занаят. Освен тежкия труд, респектът към професията е уронен, отбеляза тя. От миналата година хлебарството и сладкарството са защитени професии, но:

„Това е една крачка, която няма да има никакъв резултат, ако не довършим нещата докрай. Довършването значи едно нещо – задължителна реализация по професията в рамките на 3-5 години, ако не се продължава образованието“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3783 |05.12.2018 Марияна Николова ще е председател на НСТС . 3| 3925 |21.11.2018 НС гласува предложението на Марияна Николова за вицепремиер, била особено близка на Симеонов . 4| 5874 |20.11.2018 Марияна Николова е предложението за вицепремиер на мястото на В. Симеонов . 3| 5055 |20.11.2018 НФСБ номинира Марияна Николова за вицепремиер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads