Реклама / Ads
5| 2727 |07.07.2023 НОВИНИ

“Маркет линкс”: Животът на кабинета ”Денков - Габриел” ще бъде кратък

.
Животът на кабинета “Денков - Габриел” ще бъде кратък. Това очаква мнозинството от обществото според последното проучване на “Маркет линкс”. Според социологическата агенция едва 15% са на мнение, че правителството ще продължи в планирания срок от 18 месеца.
 

 

 

Процентите на вярващите, че кабинетът ще издържи най-много до местните избори, които се очаква да са през октомври, и на тези, които не могат да преценят, са почти равни - 28 на 29. 18 на сто са на мнение, че кабинетът "Денков-Габриел" ще издържи само още пет месеца, заяви пред bTV социологът Добромир Живков. 

Не се забелязва голяма промяна в доверието на избирателите и се наблюдава известно успокояване на политическата обстановка.

Кабинетът стартира с особено високо доверие - 22%. По-високи бяха стойностите през есента на 2021 г. с „Продължаваме промяната“. Обществото реагира на всички скандали и институционални катастрофи и особено в областта на българското правораздаване. Такова ниско ниво на доверие в българската прокуратура досега не сме виждали. Съдът също страда от общото недоверие и липса на усещане за справедливост“, коментира Живков.


Ниско е доверието и в прокуратурата, съда и Народното събрание – съответно 8%, 14% и 9%.

Президентът Румен Радев продължава да поддържа най-високо доверие – 39%, следван от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с 22% и финансовия министър Асен Василев с 16%. Доверието във всички останали лидери на политическите сили е между 10 и 16%.

Ако изборите бяга днес, то резултатите от тях щяха да са сходни с тези от 2 април. Коалицията ПП-ДБ обаче получава известен негатив.

Има сериозен сегмент от избиратели, които са решили, че ще гласуват, но не знаят все още за кого. Според Живков там има резерв основно за ПП-ДБ.

По думите на Живков въпреки че "Възраждане" са сред „видимите партии“ в момента, няма мобилизация при техните избиратели.


“Прогнозният им резултат към момента изненадва, защото няма нарастване в одобрението към тях. Радикализацията не се харесва от българските граждани", посочи още социологът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2802 |03.05.2023 ”Маркет линкс”: Българите не се страхуват чак толкова от предсрочни избори . 8| 4372 |06.04.2023 Писателят Димо Райков след изборите: Надеждо, животът е пред теб! . 1| 2955 |22.03.2023 ”Маркет линкс”: Сякаш се връщаме във времето на двупартийния модел . 12| 6003 |07.03.2023 ”Маркет линкс”: Коалицията на ПП и ДБ води пред ГЕРБ на изборите през април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads