Реклама / Ads

 

18| 3112 |18.04.2021 НОВИНИ

„Маркет линкс“: Над 60% от българите искат смяна на посоката и кабинет анти-ГЕРБ

.
Добромир Живков от „Маркет линкс“ Източник: bTV
60% от българите искат работещо правителство. Под 1/3 се обединяват около бързи предсрочни избори. Без преценка са 13%. Над 60% искат смяна на посоката и кабинет анти-ГЕРБ. Под една трета са „за“ това ГЕРБ да продължи да управлява. 11% не могат да преценят.

Това сочат данните от национално експресно проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено на 14 и 15 април сред 520 души.

 

Анкетираните са отговаряли на въпроса: „В сегашната ситуация кой вариант е най-добре за държавата – правителство поне до октомври или предсрочни избори сега?“

 

Над половината от участниците в проучването искат бъдещият премиер да бъде експерт. Досегашните партийни лидери отстъпват с едва 31% подкрепа.

 

На въпроса „Ако има предсрочни избори, бихте ли повторили своя вот?“ 91% отговарят, че отново биха гласували по същия начин и само 4% не биха го направили.

 

„Ако има предсрочни избори скоро, резултатът ще е почти същият, но вероятно ще има малка промяна. За партиите, които са малко под бариерата, или малко над бариерата би било изпитание влизане в една нова предизборна кампания“, коментира социологът Добромир Живков от „Маркет линкс“.

 

По думите му в обществото категорично има очакване от формиране на ново правителство, което да започне да действа и да предприеме конкретни мерки, особено в ситуация на здравна и задаваща се икономическа криза.

 

Очакванията за формиране на кабинет основно са по линията ГЕРБ – анти-ГЕРБ, напомни социологът. 

 

Над 60% от българите са оптимисти за бъдещето на страната. Песимисти са едва 1/5 от запитаните, а 18% не могат да преценят.

 

Сред въпросите е и кои трябва да бъдат трите основни приоритета за следващото правителство. Във въпроса са изброени теми като здравеопазването, икономиката, съдебната реформа и ревизията на сегашното управление.

 

Най-наболял според анкетираните е проблемът със заетостта и безработицата. Равна на нея е нуждата от реформа в здравеопазването. А едва след това идва справянето със здравната криза, коронавирусът и темпа на ваксинация.

 

Мерките в подкрепа на икономиката и социалните мерки в подкрепа на засегнатите от кризата, са важни според около 30% от запитаните.

 

Ревизията на предишното управление събира 18%, а според 13% важна е темата с промените в изборното законодателство – на практика първата, с която заяви, че ще се захване новият парламент.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 18| 3901 |13.04.2021 Проф. Лъчезар Аврамов: След 50 години българите в България ще са към 3 милиона . 10| 3482 |13.04.2021 Комарницки: Българите са може би най-безобразно лъганият народ . 4| 2667 |08.04.2021 Чилийски кораб спасява българите в Антарктида . 16| 3283 |06.04.2021 Проф. Слатински: Българите извън България пратиха Злото на дъното. Тези в страната го оставиха на върха...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ