Реклама / Ads
9| 2429 |01.08.2024 НОВИНИ

"Маркет линкс": Не се знае дали "Величие" ще влязат в НС наесен

.
Източник: bTV
44% одобряват да има предсрочни избори през октомври, според проучване на „Маркет ЛИНКС“.
 

То е финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“, проведено сред 1008 лица над 18 г. в страната в периода 20-28 юли по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

 

Социологът Добромир Живков обясни, че данните за нагласите за нови избори са такива, защото вероятно има процеси в политическия живот, които не са приключили.





„Все още има да се види какво ще се случи с ДПС и „Величие“. Очевидно има някои хора сред българските избиратели, които търсят някакво позитивно развитие“, заяви той.


Живков прогнозира пак ниска избирателна активност, но добави, че всичко зависи от хода на предизборната кампания и дали партиите ще организират само ядрата, или ще привлекат и друг електорат.

 

„Засега се очаква активност отново под 40%. Тонът на кампанията и перспективата, която се дава от българските политици ще определи колко български граждани ще са мобилизирани за вота“, обясни още социологът.

 

Партиите и изборите

 

Той поясни, че ако изборите са днес, налице са някои размествания при определени партии. Третото място е под въпрос.

 

„В ДПС не е ясно накъде ще се развият нещата след конфликта и разделението. „Възраждане“ пък има специфика да мобилизира електората няколко седмици преди вота, наблюдава се специфично поведение при техните електорати“, обясни още Живков.

 

Той добави, че „Величие“ не се знае дали ще влязат в НС наесен, но се вижда, че подкрепата се движи около 3,7%.

 

„Там процесът не е приключил. След разрива също се чака да се види какво ще последва. Процесите във „Величие“ приличат доста на тези в ДПС. Именно при последните има доста разместване, от 17,1% спада до подкрепа 12,8%. Това вероятно се дължи на конфликта в партията. Имаме две враждуващи страни и не се знае накъде ще поеме ДПС“, каза още Живков.





Социологът обясни, че високият резултат на партията на предходните избори се е дължал и на ниската избирателна активност. 

 
„Ако през октомври имаме избори, и има по-висока избирателна активност, това ще повлияе на това как ще се разпределят гласовете за политическите сили. ПП-ДБ има леко повишение, спад при ДПС. Това означава, че има желание за промяна на това положение, в което сме понастоящем, желание да се завърне част от електората. Все пак и там има процеси, Христо Иванов не е част от политическата сила“, каза Живков.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2501 |01.08.2024 Обвиненият за атентата на 11 септември се призна за виновен . 0| 2294 |01.08.2024 Тежка остава ситуацията с огъня в Малешевска планина. Шведски самолети ще гасят в Струмяни . 7| 2419 |01.08.2024 ISW: Русия иска военно сътрудничество с Иран, затова критикува Израел . 10| 2813 |01.08.2024 Четвърти инцидент в завод: Гъсти облаци край Пловдив, горя предприятие за преработка на отпадъци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads