Реклама / Ads
159| 10755 |11.10.2014 НОВИНИ

Г. Марков: Никой не заслужава коалиция с ГЕРБ

.
Бившият конституционен съдия Георги Марков
В този парламент няма партии, които да заслужават да бъдат в коалиция с ГЕРБ. Не споделям мнението, че няма победител на изборите. Има ярък победител – ГЕРБ и много победени. За съжаление, всички останали са толкова много победени, че не са надежден партньор на ГЕРБ.
 
Това каза бившият конституционен съдия Георги Марков пред Фокус. „Не мога да говоря от името на Бойко Борисов и неговото политическо ръководство, но се надявам, че той няма да остави партията си да стане заложник на разни хора от типа на ДСБ. Те убиха СДС и сега искат на всяка цена да убият ГЕРБ и Бойко Борисов”, заяви Марков.

По думите му, Бойко Борисов не трябва да вярва на предложения от сорта, че може да се извърши в това Народно събрание съдебна реформа. „Никаква реформа не може да направи новото Народно събрание, защото за радикална съдебна реформа е необходимо Велико Народно събрание, а за да има Велико Народно събрание, трябва две трети от този парламент да гласуват за такова. Това за съжаление няма да стане. Говоря за съдебна реформа от 2006 г. и съм казал и цитирал тълкувателни решения на Конституционния съд, че това може да стане единствено и само от Велико Народно събрание”, обясни Марков.

„ДСБ има само една програма и е само с една точка – как да ликвидира ГЕРБ и Бойко Борисов. Това е цялото им поведение и се надявам интуицията на Бойко Борисов да му помогне. По-добре предсрочни избори, отколкото пак предсрочни избори, но с провалено коалиционно управление, след което вече наистина ще изпаднем в политически апокалипсис”, коментира Георги Марков.

„Правителството е еманация и последица на парламента. От тази гледна точка мога да кажа, че сме изправени през абсолютно безнадежден парламент по две причини. Първата е, че за пръв път след промените, за него са гласували по-малко от българските избиратели т.е. парламентът не е представителен, както твърдят някои коментатори. Той е най-ниско представителният от началото на годината. Партията на негласуващите е по-голяма от всички останали партии”, заяви Марков.

На второ място конституционният съдия постави това, че парламент за малка страна като България, начело с 8 парламентарни групи, ще доведе до небивал цирк. „Доколкото може да се направи нов кабинет, той няма да има обществена подкрепа. Реалностите показват, че за съжаление не можем да минем без предсрочни избори и това, което трябва да направят новите български депутати е да се обединят около сериозни промени в Изборния кодекс, които да повишат избирателната активност”, допълни Марков.

Според него, за да се случи това, първо депутатите трябва да се върнат към смесената избирателната система – 120 от народните представители да се избират от партийните листи, а другите 120 мажоритарно. „Голяма част от политиците искаха референдум за мажоритарни избори. Сега е ясно, че и без референдум хората искат да избират личности. Мажоритарната система води до по-стабилни мнозинства”, каза още Георги Марков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5304 |10.10.2014 Лидерът на ГЕРБ : Никой не е бил мачкан от нас, показаха изборите . 3| 5005 |02.10.2014 Очевидец: Никой не си мърда пръста да влезе във фабриката . 9| 5162 |30.09.2014 Акад. Марков: Силите, които създадоха безпорядъка в Близкия изток да воюват, не ние . 2| 4831 |28.09.2014 Лазар Груев: Никой не ми се е обаждал за конкретно дело

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads