Реклама / Ads
1| 2520 |09.04.2024 НОВИНИ

Март отново чупи температурни рекорди, учените се притесняват какво следва

.
Март месец е бил най-топлият в историята
Изменението на климата може да навлезе в "неизследвана територия", ако температурите не спаднат до края на годината, заяви водещ учен пред BBC. Предупреждението дойде след като данните показаха, че миналия месец едесетият пореден месец с измерени рекордно високи температури в световен мащаб,. Това засили опасенията на някои хора, че светът може да навлезе в нова фаза на още по-бързо изменение на климата.
 

Метеорологична система, наречена Ел Ниньо, е причина за някои от последните горещини.

 

Температурите би трябвало временно да се понижат след отшумяването на Ел Ниньо през следващите месеци, но някои учени се опасяват, че това може и да не се случи. "Ако до края на лятото все още ще наблюдаваме рекордни температури в Северния Атлантик или другаде, тогава наистина ще сме навлезли в неизследвана територия", казва пред BBC News Гавин Шмидт, директор на Института за космически изследвания "Годард" към НАСА.

 

Вренето през март 2024 г. е било с 1,68 °C по-топло в сравнение с "прединдустриалните" времена - преди хората да започнат да изгарят големи количества изкопаеми горива - според Службата на ЕС за климатични промени "Коперник".

 

Засега тенденциите за затопляне в дългосрочен план все още съответстват на очакванията и повечето изследователи все още не смятат, че климатът е навлязъл в нова фаза.

Но учените се затрудняват да обяснят защо точно краят на 2023 г. е бил толкова топъл. Рекордът през март беше очакван. Ел Ниньо, който започна през юни миналата година и достигна своя пик през декември, добавя топлина към топлината, внасяна в атмосферата от изгарянето на изкопаеми горива, което е основният двигател на високите температури.

 

Но температурите започнаха да чупят рекорди с особено голяма разлика около миналия септември, а тогава Ел Ниньо все още се развиваше, така че не може да обясни цялата допълнителна топлина.

 

По-трудно е да се предвиди бъдещето

 

Д-р Шмидт е загрижен какво означава това за прогнозите занапред. "Нашите прогнози се провалиха доста драматично за спецификата на 2023 г., а ако предишните статистики не работят, тогава става много по-трудно да се каже какво ще се случи в бъдеще", казва той.

 

"Все още се опитваме да разберем защо ситуацията се е променила толкова драматично в средата на миналата година и колко дълго ще продължи тази ситуация, дали това е фазова промяна или е проблясък в дългосрочните климатични тенденции", съгласява се д-р Саманта Бърджис от Коперник. Сегашният Ел Ниньо отслабва и вероятно ще приключи през следващите няколко месеца.

 

Макар че учените не са сигурни как точно ще се развият условията в Тихия океан, настоящите прогнози сочат, че по-късно тази година тя може да бъде заменена от пълна фаза на захлаждане Ла Ниня.Това охлаждане на морската повърхност обикновено води до временно понижение на глобалните температури на въздуха, но все още не е ясно как точно ще се развие то.

 

"Определено наблюдаваме отслабване на Ел Ниньо, но въпросът е докъде ще стигнем?", казва Мишел Льоро, учен от центъра за климатични прогнози на NOAA. Учените обаче са сигурни в едно: начинът да се спре затоплянето на света е бързото намаляване на емисиите на газове, които затоплят планетата.

 

"През следващите години имаме възможност да се опитаме да смекчим последиците от изменението на климата, като намалим емисиите", казва д-р Анжелика Мелет от Mercator Ocean International.

"Разбирам предизвикателствата, но също така е вярно, че ако не действаме, се обричаме на бъдеще, в което 2023 г. ще бъде новата нормалност."

 

 

Текстът е публикуван в BBC.

 

Заглавието, преводът и редакцията са на ФрогНюз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2503 |09.04.2024 Microsoft налива близо 3 млрд. долара в центрове за данни в Япония . 0| 2627 |09.04.2024 Домакинствата в Еврозоната успяват да спестяват все повече . 5| 4908 |09.04.2024 Адвокат спаси болния от рак DJ Айвън от дискриминация с отмяна решение на РЗОК! . 1| 2744 |09.04.2024 Украйна нанесе удар по самолетен завод в руската Воронежка област

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads