Реклама / Ads
5| 2376 |23.04.2024 НОВИНИ

Мартин Димитров: ГЕРБ, ДПС и БСП координирано саботираха заседанието на комисията за "Турски поток"

.
Мартин Димитров Източник: БГНЕС
ГЕРБ, ДПС и БСП координирано саботираха заседанието на временната комисия за "Турски поток". Това коментира пред журналисти Мартин Димитров, народен представител от ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България", член на временната комисия за пътната карта с "Газпром" и проекта "Турски поток".
 

Изявлението си Димитров направи след отлагането и на днешното заседание на комисията. Венко Сабрутев от същата парламентарна група отбеляза, че са очаквали този саботаж.

 

Комисията всъщност е провела заседание, но то е било прекратено без да постигне нещо съществено.

 

Същите партии - ГЕРБ, ДПС и БСП, са гласували преди няколко години в парламента реализацията на "Турски поток, който е във вреда на България, струва три милиарда и помага на Путин да заобиколи Украйна, каза Димитров. "Това е проект във вреда на България, ние плащаме сметката и е в полза на Русия, която получава начин да заобиколи Украйна", каза той, цитиран от БТА.





Според депутата, повече такива проекти не трябва да се случват, а за тях трябва да се поеме всякаква отговорност.

 

"Очаквахме ГЕРБ, ДПС и БСП да се обединят отново зад каузата "Турски поток". Това е тяхната кауза. Затова днес организираме отворена среща (по-късно днес в НС) на нашата парламентарна група тук в Народното събрание", каза на свой ред Сабрутев.

 

"Като провалят тази комисия - ние правим гражданска комисия, ще извадим фактите и обстоятелствата, няма да успеят да ни спрат", добави Мартин Димитров.





Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заяви преди няколко дни, че "България има най-добрата (газова) инфраструктура и 80 процента от компресорите в целите Балкани са в "Балкански поток" (както определя продължението на "Турски поток през нашата страна - б.р.) в България. Това е печатница за пари за българите и е 100 процента българска".

 

Парламентът гласува създаването на временната комисия на 3 април, но не успя да избере председател, затова днешното заседание беше насрочено от председателя на Народното събрание след конкретно искане от депутатите Димитро и Сабрутев. Срокът на действие на комисията е един месец (освен ако не бъде удължена нейната работа). Вносител на предложението е ПГ на ПП-ДБ.

 

По думите на Димитров в интервю за ФрогНюз стратегия на ГЕРБ е била да не се избрере председател, за да не се събира комисията, а свикването ѝ да зависи от председателя на Народното събрание - в този случай Росен Желязков, който е от ГЕРБ. "Измислиха този модел, за да няма заседания, да не се разкрива истината и нищо да не се случва", посочи той на 18 април.

 

Отново на 18 април Димитров и Сабрутев поискаха от Росен Желязков да свика заседание на комисията. В искането на депутатите се посочва, че се настоява за изслушване на енергийния експерт Илиян Василев, на групата за борба с дезинформацията “Bg Elves” и на Антикорупционния фонд (АКФ). Именно от Елфите изтече документ, за който се твърди, че е пътната карта, подписана между България и “Газпром”, която изчезна след кабинета "Борисов 3".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2547 |23.04.2024 Оставиха в ареста Габриела Пеева. Видеотехническа експертиза доказва, че е имало борба и душене на Пейо Пеев . 6| 2335 |23.04.2024 АЕЖ настоява: МВР да публикува и останалите видеозаписи от инцидента с журналиста Димитър Стоянов . 2| 2279 |23.04.2024 Стефан Димитров предаде официално поста си на Димитър Главчев . 6| 6843 |23.04.2024 Манол Пейков за ФрогНюз: Литературата е нещо, което опитомява човек. За жалост, сред депутатите няма много четящи хора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads