Реклама / Ads
0| 3399 |30.05.2022 НОВИНИ

Мартин Димитров: Приемането на еврото значи стабилност

.
Еврозоната носи стабилност. Никой не трябва да има съмнение за ползите от това. Имаме нужда от повече сигурност - това означава по-ниски лихви, заеми при благоприятни лихвени нива. Трябва да има информационна кампания, която да отговаря на въпросите и не пречи тя да върви при целия процес на тупническо съгласуване. Приемането на еврото не води до нарастване на инфлацията, например. Трябва да отговорим на всички въпроси.
 

Това заяви пред bTV депутатът Мартин Димитров по повод налагането на петролно ембарго на Русия. 

 

По думите му докато има война, ще има висока инфлация. Всичко останало са компенсиращи мерки. 

 

“Нямаме нужда от излишно забяване и протакане. Тези анализи да се случат максимално бързо”, посочи още Мартин Димитров по повод искането на депутатите от “Има такъв народ” планът за еврото да влезе в сила след като НС приеме анализ за ефектите от това. 

 

“Най-сериозният аргумент е, че в ситуация на несигурност, това дава възможности. Това е втората по значимост валута в света. Дава много повече стабилност. Вижте Черна гора - приеха еврото, без да имат ползите от достъп до капитали, например. Едностранно приеха еврото, без никакви ползи, само и само да бъдат стабилни. Държавите с валутен борд като Естония и Литва са успешни примери”, обясни още Димитров.

 

Той коментира и опита на България да се оттърве от хватката на руската енергетика. По думите му трябва да се проведе политика, която да намали зависимостите от руския газ. Според него това няма да струва скъпо на страната ни заради наличието на алтернативи. По думите му Европейската комисия може да договори по-изгодни цени, защото договоря значително по-големи количества от това, което се потребява в България. Димитров посочи, че вече са предприети стъпки в тази посока.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3135 |27.05.2022 Социалистите против приемането на еврото, ако няма доклади на БНБ и МФ . 0| 2988 |25.05.2022 Мартин Димитров: Купуването на целия азерски газ е най-доброто решение . 0| 3254 |24.05.2022 ЕК призова за приемането на България в Шенген . 0| 8542 |20.05.2022 Мартин Димитров: И ергенът прошепна: Ще ти скъсам г*за!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads