Реклама / Ads
11| 7028 |19.06.2009 НОВИНИ

Масларова подарява държавен хотел за милиони

.
Емилия Масларова Източник: Вяра Йовева
Министър Емилия Масларова направи щедър подарък в края на мандата си.
Социалното ведомство подари на частници апетитен хотел край Златни пясъци. Трикът станал чрез скрита приватизация.Почивната база освен наскоро ремонтирания хотел включва и 10 дка крайбрежен имот, както и хангар за лодки.
Скрита приватизация започва през август 2008 г., когато с благословията на министър Масларова собствеността на държавната фирма "Русалка" ЕООД е вкарана в капитала на новосформирано дружество, в което 68% са собственост на частници.

Бившият главен секретар на Социалното министерство Георги Георгиев, който се опитал да спре сделката, е уволнен от Масларова. Неговият наследник Иван Пенев безропотно изпълнил решенията й, без да защити държавния интерес.
Целта на сделката е доста обещаваща - чрез публично-частно партньорство социалното ведомство търси инвеститор, който да реновира базата да вдигне категорията на хотела, за да може служителите на министерството да почиват пълноценно. Незнайно защо обаче ведомството на Масларова се съгласява да притежава едва 32% от дяловете, като за целта вкарва като апортна вноска в новото дружество "Русалка тур" целия актив на държавната фирма "Русалка" ЕООД.

И така, апетитният парцел край Златни пясъци плюс хотелът със 110 легла, ресторантът и хангарът за лодки са оценени само за 2,351 млн. лв.От другата страна са частниците от "Екса", които влизат в дружеството с 6,4 дка празно дворно място в квартал Кръстова вада в София. То обаче е оценено на 3 млн. лв.

Уставът на дружеството е безкрайно щедър към частниците - те трябва да допълнят капитала до притежаваните от тях 68 % с нови апорти в следващите 2 години. По-късно това наистина се случва - те дават 3 ниви около Пампорово, оценени на 633 920 лв. Понеже земята не стига, додават още 204 655 лв. Това се случва едва през април и май 2009 г. Така държавното дялово участие пада до 21%, както вероятно е планирано още в самото начало от играчите, участващи в схемата.
Печалбите от съвместната дейност явно се очакват в бъдеще, когато цялата фирма ще мине в частни ръце. Защото откакто влиза частникът в имота, финансовите резултати се сриват. Загубите за 20008 г. са 540 000 лева., а оборотът през същата година нула лева, което означава, че хотелът е стоял празен цяло лято.

Частниците бързат да сложат ръка на апетитната хапка, докато още Масларова е на власт. На 10 април е обявена процедурата за приватизация на "Русалка" ЕООД. "Инициативата естествено е на социалното ведомство. Те изплащат т. нар. информационна карта, въз основата на която започва правен анализ на дружеството и изготвяне на оценка", посочиха от Агенцията за приватизация.

Главният секретар на социалното министерство Иван Пенев, който е ключовият играч на държавата в смесената фирма обаче, има друга теза - агенцията е тази, която решава кое да се продава, министър Масларова няма подобни права.Не е ясно и кой е подсказал на социалната министърка да обяви процедура за приватизация 3 месеца преди да си тръгне от поста.

Добре изпипаната схема обаче забуксува, защото броени седмици не стигат на експeртите от Агенцията за приватизация да довършат сделката. В момента те определят метод за раздържавяване и ще им трябват поне 2-3 месеца, за да продадат ефективно дяловете на дружеството. А това едва ли ще стане преди идването на новия кабинет. Любопитно е, че дори самата информационна карта, изпратена от Емилия Масларова в АП обаче, явно е грешна. Иначе няма как да бъде обяснено защо отпечатаните копия на обявата в сайта на АП са крещящо различни.

В първата информация, валидна до вчера, в графата "Недвижими имоти" са описани хотелът, земята, ресторантът и хангарът. От вчера, 18 юни, текстът е променен. В същата графа вече пише: "Дружеството не притежава недвижими имоти". Това означава, че АП продава единствено акциите на "Русалка" ЕООД в "Русалка тур". Т.е., който вземе държавния дял от 21%, няма да може да разполага с хотела и няма да участва при взимането на решения. Ако искате да се возите на джет в морето или да отдадете стаи под наем, ще трябва да питате мажоритарния собственик, който държи вече над 78 %.
"На практика това е скрита приватизиция, защото дял от 21% може да е привлекателен само за настоящите собственици на почивната база", смятат експерти. Не е ясно за какво са му на социалното министерство ниви в Пампорово и София при положение, че не могат да намерят пари за собствения си почивен дом", твърдят те.

Междуврменно, Емилия Масларова направи предизборен намек с предложение за вдигане на минималната заплата
Социалният министър смята, че не трябва да се чака да минат изборите, съобщават от mediapool.bg.

Министър Масларова заяви, че би могло да се помисли за евентуално увеличаване на минималната заплата с оглед ограничаване ефектите от кризата. "Изкушена съм да предложа в Министерския съвет да помислим за най-ниско доходните групи", заяви Масларова.

Тя се надява тази стъпка да бъде обсъдена "на следващото или по-следващото" заседание на кабинета.
Масларова се аргументира с това, че в обществения сектор на минимална заплата били близо 46 000 души и държавата би могла да си позволи такава стъпка.

Социалният министър отказа обаче да прогнозира с колко може да се вдигне минималната работна заплата. Нито какъв би бил цялостният ефект, като се има предвид, че върху минималната работна заплата се базират редица социални плащания и мерки по Националния план по заетостта.

Освен това демонстрацията на щедрост и загриженост от страна на Емилия Масларова идва само две седмици, след като правителството в края на мандата си "антикризисно" реши да намали с 15% заплатите на министрите и заместниците им и като цяло да замрази възнагражденията в бюджетната сфера, за да пести пари.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8323 |04.06.2009 Арестуваха ударната бригада на Баретата в столичен хотел . 9| 5389 |25.05.2009 Фирма на Масларова точила милиони от бюджета . 8| 5512 |25.05.2009 Сините искат освобождаването на Меликов от държавен пост . 3| 4912 |08.05.2009 Еколози: България ще плати милиони заради Натура 2000

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads