Реклама / Ads
16| 3550 |19.12.2020 НОВИНИ

Математикът на НОЩ: Втората половина на 2021 г. ще сме се разправили с COVID-19

.
проф. Николай Витанов
С ваксината ще смачкаме тоя вирус. Тя влияе за потискането на епидемията в моделите. 2 милиона ваксиниране ще се усетят. Очаквам това да се случи към втората половина на идната година. Към края на 2021 г. ще сме се разправили с този коронавирус.
 

Това заяви пред Нова телевизия математикът на Националния оперативен щаб порф. Николай Витанов.

 

"Рано е да се говори за отпускане на мерките сега, тъй като броят на активните случаи е висок. Когато те паднат под 50 000, компетентните лица могат да се замислят. След празниците би могло да се види как са", посочи още Ватанов.

 

"Все още няма информация относно ваксината и описанията са в процес на превод. След като хората и лекарите се запознаят, очаквам процентът да нарасне. Ако се ваксинират 2 милиона души, ще се усети", коментира Витанов.

 

Това обаче едва ли ще може да се постигне до пролетта, посочи още математикът. Като причина той даде логистиката около имунизацията.

 

"Пълният локдаун свърши прекрасна работа в някои страни. Да вземем Нова Зеландия за пример. Той бе наложен, държан и те практически си решиха проблема. Пълен локдаун за месец ще свърши хубава работа. Може ли това да се направи? Мисля, че в Европа е трудно да се направи. Никога не е било на дневен ред у нас да налагаме пълен локдаун. По моите сметки има над милион души, които не спазват мерките, така че какъв локдаун? Мерките не са много строги, не разбирам тия дето мрънкат много. Те са даже либерални", коментира още проф. Витанов.

 

По думите му високата смъртност у нас е свързана с други фактори и причината е, че нацията е болна. Витанов призова този проблем да се погледне след пандемията.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 78| 12709 |08.12.2020 В. Симеонов: Избори, когато над половината население е ваксинирано или когато заразата е овладяна . 12| 4500 |05.12.2020 ”Пфайзер”: Ще произведем само половината от планираните ваксини срещу ковид . 37| 9906 |04.12.2020 Д-р Виктория Чобанова: Половината от хората, които се разхождат по улиците, са с коронавирус. Изпуснали сме лавината . 34| 7692 |27.11.2020 Deutsche Welle: Половината българи не искат демокрация. Никъде другаде в Европа не е така

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads