Реклама / Ads
7| 4721 |01.08.2021 НОВИНИ

Математикът Витанов: Вълната през септември ще е кратка, но свят ще ни се завие

.
"Говорих, насреща ми имаше "чака рака". Няма да давам числа да прогнози публично. Оставям на господата и госпожите хейтъри дългосрочните и средносрочните прогнози. Изявете се, уважаеми...". С тези думи започна гостуването на математика на разпуснатия Национален оперативен щаб проф. Николай Витанов. Без да е конкретен, той предупреди - възможни са нови висоти и септември ще е тежък.
 

"В края на август случаите могат да достигнат 3000 на ден. Има и един песимистичен сценарий, който не се съобщава публично. Той е само за болниците и е леко апокалиптичен. Съобщаваме го на директорите, но те имат нужда от него, за да се подготвят. В момента най-вероятен е сценарият, че ще се справим и в края на август ще имаме 1500 случая на ден. Вероятността за обратното обаче не е малка и тогава ни чакат нови висоти. Очаквам пикът да е през септември", посочи пред Нова телевизия проф. Николай Витанов.

 

Той посочи, че проблемите ще започнат в средата на този месец, а в края на август ще станат осезаеми. Особеностите на вълната, която по всяка вероятност предстои у нас, са заради високата заразност на новия "делта" вариант на коронавируса. Резкият скок в броя на заболелите обаче най-вероятно ще доведе и до рязък спад. В този смисъл - продължителността на вълната няма да е голяма, но стойностите ще са много високи - толкова, че "свят ще ни се завие", посочи математикът.

 

"Въпросът е какво ще правим при тази ситуация. Имаме планове на Министерството на здравеопазването. Високи са стойностите за предприемане на мерките. Седим на един път, вирусът минава покрай нас и ние ще го хванем. Зависи как ще мине - ако мине като костенурка, ще го хванем. Ако мине във едно ферари с цвят цервен, може и да не видим как ще стигне стойностите. Трябва да внимаваме за налагане на мерките - имат прозорец, в които да се наложат. Има хора, които получават заплати, нека решават. Докато имаше щаб, мерките бяха налагани навреме и даваха ефект", посочи още ВИтанов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3395 |30.07.2021 Петър Витанов: Няма по-ефективно противодействие срещу COVID-19 от ваксинацията, процесът трябва да бъде ускорен . 22| 9796 |27.07.2021 Проф. Витанов: В края на август - по 1500 заразени дневно, септември ще е критичен . 4| 4439 |24.07.2021 Петър Витанов: Провалът в борбата с корупцията е видим . 0| 3115 |21.07.2021 Петър Витанов: Брюксел и Вашингтон действат като доброто и лошото ченге, но шамарите са същите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads