Реклама / Ads
2| 2732 |09.02.2023 НОВИНИ

Матурата ще има тежест при приема в 48 университета

.
Оценките от държавните зрелостни изпити (ДЗИ) ще имат тежест при приема на кандидат-студенти в 48 висши училища за академичната 2023/2024 гoдина. В повечето от тях бъдещите висшисти ще могат да избират дали в бала им да влезе оценката от приемния изпит или тази от матурата. Това показва информацията, предоставена на Министерството на образованието и науката (МОН) от 51 висши училища в България.

Само в три от тях оценките от държавни зрелостни изпити няма да се включват във формиране на бала. Това са: Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ), Театралният колеж „Любен Гройс“ в София и Американският университет в Благоевград. Така е и при една част от специалностите в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, но при други държавният зрелостен изпит по професионална квалификация, положен в музикално училище, ще се признава и за приемен.

 

В четири висши училища няма да се провеждат кандидат-студентски изпити. Приемът в тях ще се осъществява само с оценки от матура и дипломата за средно образование. Това са: Националната спортна академия „Васил Левски“, Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“ в София, Европейският политехнически университет в Перник и Висшето училище по застраховане и финанси в столицата. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ще признава оценките от държавен зрелостен изпит като конкурсни за кандидатстване в 118 от общо 120 бакалавърски програми.

 

В някои от висшите училища в бала ще влизат оценките и от приемните изпити, и от ДЗИ. Така е в медицинските университети, където още от миналата учебна година, освен резултатите от приемните изпити по биология и химия, в балообразуването се включва и оценката от матурата по български език и литература.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2751 |08.02.2023 ЦИК започва приема на документи за регистрация на партиите за изборите . 3| 2905 |04.02.2023 Искрен Арабаджиев: 48-то НС се ”препъна” в приемането на съдебната реформа . 2| 2733 |01.02.2023 Депутатите ще приемат промени в Закона за пътищата . 4| 3654 |29.01.2023 Крум Зарков: Тактиката на ”коалицията на нежелаещите” да приемат механизъм за разследване на главния прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads