Реклама / Ads
0| 4354 |06.09.2022 НОВИНИ

„Медиана“: 8-9 партии влизат в 48-ото НС. Радев е два пъти по-харесван от Борисов

.
Източник: БГНЕС
8 или 9 партии могат да влязат в 48-ото Народно събрание. Това показва последното проучване на агенция „Медиана“.
 

.

Източник: „Медиана“

 

Мненията на анкетираните определят, че партия ГЕРБ води с близо 6% пред „Продължаваме Промяната“.

 

БСП, ДПС и „Възраждане“ се борят за трето, четвърто и пето място с изравнени позиции, по данни от изследването.

 

„Има такъв народ“ запазва възможностите си за представителство в парламента, заедно с „Демократична България“ и „Български Възход“.

 

Партията „Изправи се БГ“ е близо до 4-процентната бариера и може да бъде деветата партия в новия парламент.

 

Данните от изследването показват, че резултатите от изборите ще се определят не толкова от предизборната политическа битка между партиите, а от икономическите сътресения в обществото. Наблюдаваме изключително засилена тревожност по отношение на личното материално благосъстояние, перспективите пред страната и страхове за предстоящата зима и непосредственото бъдеще. 

 

В проучването близо 70 на сто от хората споделят, че в последната година материалното им положение се е влошило. 40 на сто смятат, че ще им се наложи да пестят от храна и отопление в предстоящите месеци, а 20% са уверени, че ще могат да се справят безпроблемно с тези разходи.

 

Засега данните дават основание да се очаква много ниска изборна активност на предстоящите избори. От гласувалите на предходните избори (2,67 млн. избиратели) по-малко от 80% заявяват, че твърдо ще гласуват отново. Същевременно не се наблюдава активизация сред тези, които преди не гласуваха. Може да се очаква, че пред урните на тези избори ще застанат около 2,2 милиона избиратели.

 

Рейтингът на политиците пък е както следва:

 

Най-харесват от българското общество остава президентът Румен Радев с 52%. Втори е лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов с 25 на сто. След него се нареждат Стефан Янев /22%/, Корнелия Нинова /20%/ и бившият премиер Кирил Петков /17%/. След тях е Мая Манолова с 17 на сто. 15% събира бившият финансов министър Асен Василев. 14 на сто харесват Христо Иванов, а 13% от анкетираните предпочитат Слави Трифонов.

 

Изследването е проведено от 30 август до 4 септември сред  1008 души и е финансирано от социологическата агенция „Медиана“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2826 |02.09.2022 Старт на предизборната кампания - 22 партии и 6 коалиции влизат в надпревара . 0| 2956 |31.08.2022 От 1 септември влизат в сила новите превозни документи за градския транспорт . 0| 3016 |31.08.2022 Послания за победа и стабилно управление: Реакциите на партиите след жребия в ЦИК . 0| 2853 |30.08.2022 Георги Проданов: Партиите рядко общуват с избирателите. Те отдавна не търсят сметка на партиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads