Реклама / Ads
5| 5483 |02.03.2019 НОВИНИ

Медийният закон ”Пеевски” ”буксува” в министерството на Банов

.
Медийния закон ”Пеевски” за задълженията по установяване собствеността на медиите буксува в Министерството на културата. Това е причината депутатът от ГЕРБ Диана Саватева е задала въпрос на министър Боил Банов дали ведомството ще спази законово установения срок, но още не е получила отговор.
 

Припомняме, че ноември миналата година парламентът прие окончателно поправки в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения и за обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги (ЗЗДПДПОРДМУ), които бяха внесени от медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски и депутатите Велислава Кръстева, Йордан  Цонев и Хамид Хамид. Прокарването на тези изменения предизвика критики, че идеята е самият Пеевски да легитимира като добросъвестен бизнесмен.

 

Поправката задължава всички медии да съобщават собственика, финансирането си, включително лицето, което фактически контролира съдържанието на медийната услуга и редакционната политика, ако то е различно от собственика. Декларациите с тази информация трябва се подават пред Министерството на културата. В тях ще трябва да бъде записано и дали действителният собственик заема публична длъжност.

 

Законът беше обнародван на 13 ноември 2018 г., а Министерството на културата има срок от една година да създаде въпросния регистър. Трябва да бъде приета наредба за създаването му, а после и да бъде обявена обществена поръчка. Министерството обаче се бави и не спазва сроковете, смята Диана Саватева.

 

"Стартирала ли е процедурата по създаване на публичен регистър - уточнени ли са параметрите на регистъра и евентуално кога ще бъде обявена обществената поръчка, за да бъде спазен едногодишният срок", пита Саватева на 14 февруари. Министър Банов е трябвало да отговори по време на парламентарния контрол на 1 март, но това не е станало, защото Саватева е отсъствала от парламента по уважителни причини.

 

От сайта на МК се разбира, че наредбата за създаването на регистъра не е издадена. По закон това е трябвало да стане до 13 февруари. Ден след крайния срок МК е пуснало за обсъждане въпросната наредба, а срокът за публичното допитване е един месец.

 

До създаването на регистъра медиите ще трябва да подават декларациите си по електронен път, което изисква електронен подпис.

 

Образецът на декларацията вече е одобрен, а медиите трябва да подадат данните си до 30 юни всяка година.

 

Ако не го направят следват санкции - от 10 хил. до 15 хил. лева при първо неподаване на декларация. При повторно нарушение глобата ще бъде от 20 хил. до 30 хил. лв.. Глобите ще бъдат налагани от Министерството на културата. Освен това се добавя задължение медиите да декларират и кредити, както и пари от европроекти, от държавата или от общините.

 

Медиите ще трябва да декларират и всяко получено финансиране през предходната календарна година, неговия размер и основание, включително информация за човека, който е дал парите. Ще трябва да се декларират и всички договори и тяхната стойност, сключени през предходната календарна година с държавни или местни органи, дружества с държавно или общинско участие, включително в резултат на обществени поръчки. Това важи и за договорите с с политически партии, рекламните договори с лица, осъществяващи дейност, подлежаща на регулация, както и договорите, по които е получено еврофинансиране или пари от други международни финансови институции и донори.

 

Разпространителните компании ще трябва също да подават декларации със собствениците си. Ако се установи, че едно лице държи над 1/3 от всички обекти за продажба на дребно на печатни издания, Министерството на културата ще трябва да сезира Комисията за защита на конкуренцията.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3598 |27.02.2019 Парламентът ще обсъди законови промени срещу наргилетата . 1| 3720 |26.02.2019 БСП работи за законите и извън парламента . 0| 3897 |26.02.2019 Нотариуси искат законови промени срещу имотните измами . 1| 4242 |25.02.2019 Г. Минасян: Банките винаги успяват да прокарат благоприятни за тях законови промени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads