Реклама / Ads
2| 4388 |03.10.2019 НОВИНИ

Медици: Пълен хаос е в здравеопазването, обещаните пари не стигнаха до нас

.
Стойчо Кацаров
Излъгаха ни за сумата от 50 млн. Както и че с тези пари могат да увеличат заплатите на медицинските сестри. Министър Кирил Ананиев каза, че това не е в неговите правомощия.
 

В действителност 36 млн. са предвидено в министерството, но са преведени като субсидия само в някои болници. Бяха разблокирани 50 млн, но те не стигнаха до никъде. Въпросните 50 млн. е трета сума. Днес БЛС ще реши дали ще участва в протеста на КНСБ. Има неефективно харчене на средства в болниците. Това каза лекарят Стойчо Кацаров по БТВ.

 

Медицинската сестра Димитрия Димитрова допълни:  Обещаните пари до нас не стигнаха. Не зная има ли ги или ги няма. Трябва да оставим страха, че нещо може да ни се случи. Има дълбоки проблеми в здравеопазването. Отпускат се сум, които потъват. Пълен хаос е. Ананиев много добре знае, че няма как да се намеси в раздаването на парите. Защо обеща, че ще имаме 900 лева като основна заплата. Във фишовете сега има разлика от 30 до 50 лева. Имаше обещание от 100 лева за октомври. Не са оттеглени оставките на колегите в Карлово. Там си остават оставките. Детското отделение ще остане без сестри и лекари.

 

Бутафорният протест на 7-ми няма да участваме. Това не е наш протест. КНСБ не застанаха до нас.  Наричаха ни кресливи жени и улицата. Сега като видяха, че ножът е опрял до кокъл, те решиха да оберат лаврите. Само лъжи.

 

Очакваме не обещания, а нови трудови договори с увеличение на заплатите на 950 лв, казаха в сряда медиците от болницата в Карлово.
Медицинската сестра Силвия Стайкова сподели за БНР, че все още не е ясно кой от двата варианта, предоставени от финансовия министър, ще бъде постигнат.
„На осми ще имат среща, отново, сестрите и управителят. Той днес отсъства. За днес няма да имаме нищо ново“.

 

Пред "Хоризонт" Стайкова не се ангажира с мнение дали срещата е насрочена за 8-и заради очаквания голям протест, подкрепен от синдикатите, на 7-и.

„Вече не можем да вярваме на обещания. Не може човек, управител на болница, да застане пред цяла България и да каже, че сме оттеглили молбите за напускане. Какво му е отношението към нас като към хора?! Това е абсолютна лъжа! Молбите са долу, в администрацията и не са оттеглени! Нашите са 7 – от Вътрешно отделение и 6 на колежки от Детското, и лекарските..."

Сроковете на молбите изтичат на 13 октомври за Детското отделение и на 30-и за Вътрешно, допълни тя. Ако дотогава няма нови договори, сестрите са категорични, че ще напуснат.

 

„Означава, че се затварят две отделения. Не знам дали ще съществува по-нататък болницата“.

На голяма част от персонала остават 5-6 години до пенсия и много хора се страхуват да подадат оставки от страх, че не могат да намерят работа, допълни тя.

Сестрите са по-склонни да приемат предложението за 950 лв. заплата с уговорката, че ще получават 80% от нея при неизработена през месеца дейност:

 

„Защото, при подписан трудов договор за 950, 20-те процента, които няма да ги вземем, примерно, единия месец, са дължими суми и трябва да се изплатят, те са в договора, а ДМС-то, като кажат, че няма, няма и да видим!“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4349 |22.08.2019 Експерт по киберсигурност: Бомбените заплахи целят създаването на хаос . 3| 4081 |03.08.2019 Хаос в полетите на летище София заради лошото време . 5| 5098 |26.07.2019 Мустафа Карадайъ: Няма забрана Делян Пеевски да е лидер на ДПС, държавата е хаос и нестабилност . 5| 4891 |17.07.2019 Нов хаос с ТОЛ системата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads