Реклама / Ads
3| 3410 |22.12.2022 НОВИНИ

Меджидиев за разменените бебета: Става въпрос за човешка грешка

.
Д-р Асен Меджидиев Източник: личен архив
Според мен става въпрос за човешка грешка, небрежност на персонала, каза здравният министър Асен Меджидиев по повод случая с разменените бебета в болница „Шейново“.
 

След 2 месеца отглеждане на дете майка се е усъмнила, че то не е нейно. Направила е ДНК тест, който е потвърдил това. Разминаване има при гривните, поставени на ръцете и на майките, и на бебетата. Още при самото изписване има разлика в номерата. 

 

„Разпитани са 28 човека в рамките на седмица. От назначената и изготвена по делото ДНК експертиза е установено, че родителите, вписани в актовете за раждане на двете деца, не съответстват на биологичните“, каза Иван Стефанов, зам.-районен прокурор на София. 

 

Другата майка обаче отказа да върне детето, което е отглеждала до момента.

 

„Още съм в шок и не съм в състояние. Детето ми е добре. Ще се боря докрай“, каза Севда Михайлова, майка на едното от бебета. 

 

Севда каза, че не е в контакт с другата майка, но я е виждала в болницата. И двете майки са съдействали за вземането на биологичен материал за ДНК експертизата.

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди да бъде извършена проверка, а здравният министър назначи Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ също да провери случая. 

 

Разпитаха абсолютно целия персонал, който е ангажиран със случая, включително акушерки и сантираки от неонатологията. Те също недоумяват как се е стигнало до тази ситуация. Има някои неща, които проследихме и са леко смущаващи“, каза д-р Румен Велев, директор на болница „Шейново“. 

 

Директорът каза, че не вярва размяната да е била умишлена. 

„При констатирани слабости и пропуски ще бъдат наложени безкомпромисно наказания“, каза Дончо Барбалов, зам.-кмет на София.

 

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за евентуална умишлена размяна на бебета, като Наказателният кодекс предвижда до две години лишаване от свобода.

 

„Шокиращ случай, който ни дава поредния повод да отбележим, че законодателството в България е остаряло. Според сега действащия Наказателен кодекс, който умишлено замени, скрие или подхвърли малко дете се наказва с лишаване от свобода до две години. Това е изключително леко наказание за деяние, което е с тежки травми за родителите и близките на тези малки бебета“, казаха от прокуратурата. 

 

Към момента децата се намират при майките, с които са изписани от болницата. Все още не е ясно дали и кога ще бъде направена размяната и децата ще бъдат предадени на биологичните си майки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3326 |22.12.2022 Адв. Петрова за разменените бебета: Не можем да се похвалим с добра организация в родилните отделения . 5| 3958 |21.12.2022 Директорът на болница ”Шейново” за разменените бебета: Низ от ужасни, случайни обстоятелства . 0| 3060 |21.12.2022 Започват проверки на всички АГ болници заради разменените бебета . 2| 3036 |21.12.2022 Столичната община сезира Медицински одит заради разменените бебета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads