Реклама / Ads
5| 3969 |21.12.2022 НОВИНИ

Директорът на болница ”Шейново” за разменените бебета: Низ от ужасни, случайни обстоятелства

.
За мен това е просто някакъв низ от някакви ужасни случайни обстоятелства, които, разбира се, не ни оневиняват. Това каза по БНР Румен Велев - директор на АГ болница ”Шейново” относно скандала с разменените бебета. Ето касво още допълни той:
 

"На 7 декември д-р Узунова ми се обади по телефона, защото аз точно тогава бях в чужбина на един конгрес, и каза, че при нея е дошла една наша пациентка, която  е родила в началото на месец септември при нас и която има някакви съмнения, че може би това бебенце, което сме ѝ дали при изписването, не е нейно. Като основание за това е посочила, че като си е преглеждала документите в последните 1-2 дена, тоест 3 месеца след раждането, обърнала внимание, че  има разминаване на гривничките - номерата на гривничките.

 

Аз веднага ѝ казах да свика ЛКК - това е един разширен съвет, заедно с присъствие на Борда на директорите, аз присъствах чрез телефонен контакт и се взе решение да се направи ДНК изследване, за да видим дали нейното съмнение е основателно - на едната майка сме дали едно бебенце с различен номер и на друга майка сме дали друго бебенце с различен номер.

 

Сега, как точно това се е случило - аз лично за себе си нямам отговор. Всички ние, веднага след като уведомихме органите за разследване, полицията, прокуратурата вече, бяхме разпитани... И се надявам, искрено се надявам, че това нещо ще излезе наяве и ще разберем какво точно се е случило. Но фактът е, че бебенцето на тази майка беше с различен номер на гривничката от нейната. Получихме неофициално резултата от този тест, който бяхме направили - този резултат за съжаление показа, че има разминаване между майката и бебето.

И на следващия ден веднага рано сутринта отидох в полицията - да дам показания и да поискам съдействие и помощ.  Искам да им благодаря за много бързата реакция и за това, че всичко протече в голяма дискретност. За мен доста изненадващо, че чак сега се стигна до такава гражданственост, публичност и исках колкото се може да запазим дискретност, както и да защитим правата на пациентите и, разбира се, е нещо, с което не можем да се гордеем".

 

"Те искат да установят фактически какво точно се е случило, да проверят нашите правилници - дали създават възможност да се допусне някаква такава грешка, макар и неволна. Разбира се, да снемат сведения и те от лицата, които са били замесени в раждането, в грижите за бебенцето в неонатологията, как точно става поставянето на гривничките, как става раздаването на дечицата при майките за кърмене...Всичките тези неща ние ги отразяваме в нашите документи и ги предоставяме".

 

"Това ще  търсят да го намерят в хода на самото разследване - дали е умишлена размяна. Не мога да си представя, че такова нещо може да се случи умишлено, но, за съжаление, всичко е възможно. Просто е много необясним случай, аз не мога да си обясня за себе си как през целия период майките се получавали бебенце с различна гривничка, как са изписани и как 3 месеца не се е стигнало до някаква съпоставка и до някаква сверка на самите номера. Ако има някаква умисъл, то тя няма да бъде в този посока, нали  -  да дадем бебенце с различен номер. Това е абсурд. Абсурд е  има умисъл. За мен това е просто някакъв низ от някакви ужасни случайни обстоятелства, които, разбира се, не ни оневиняват.

 

"Не ни оневиняват...морално, защото в крайна сметка пациентите, които идват тук, ни имат пълно доверие и те разчитат, че всичко, което ние правим, е в интерес и в защита на тяхното здраве. Няма как да се съмняват в това, че ние можем да постъпим по такъм начин и аз искрено се надявам, че истината в крайна сметка ще възтържествува, защото процедурите, които имаме - разбира се, ние ще ги преразгледаме отново и ще въведем още допълнителни контроли и мерки за сигурност, при които да съпоставяме тези номера...Но това, което правим в нашата болница, това се прави във  всички останали АГ болници, няма някакви кой знае колко различни неща.


Веднага сред раждането показваме на майката гривничките, те са по две, съответно, в розов и в син цвят, според пола на бебенцето. Показваме, казваме този номер да бъде прочетен от тях на глас. Слагаме единия номер на нея, едно на бебенцето, бебенцето седи при нея два часа след раждането, там става първото закърмване....

Така че, вероятността да стане някаква такава грешка и някакъв пробив до момента ми се струваше абсолютно невъзможно и невероятно"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3026 |21.12.2022 Пред Коледно - младежи от БЧК зарадваха деца в Търновската болница с играчки и сладкиши . 1| 3299 |21.12.2022 Благомир Здравков: Не за първи път трансферираме пациенти на Националната кардиологична болница . 2| 3859 |21.12.2022 Директорът на Народния театър образува дело срещу Велислав Минеков . 0| 2898 |21.12.2022 83-годишна жена почина при пожар в столицата, двама са в болница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads