Реклама / Ads
5| 3310 |19.02.2023 НОВИНИ

Меглена Плугчиева: Още преди 2012г. България получи потвърждение от ЕК за присъдиняване към Шенген

.
Меглена Плугчиева посочи, че още преди 2012г. страната ни е получила уверение от ЕК, че сме изпълнили всички критерии за влизане в Шенген. Бившият посланик на България в Черна Гора Меглена Плугчиева заяви в предаването ”Денят започва с Георги Любенов” по БНТ, че най-вероятно политически причини стоят зад факта, че не сме приети в Шенген.
 

Меглена Плугчиева припомни, че към страната ни винаги има някакви "резеври" дали от Нидерландия или Белгия, или както сега - от Австрия, което оказва влияние. Според бившия посланик всичко това е за наша сметка, но тя припомни, че наскоро разпуснатият парламент има също отговорност, защото не е гласувал закони и много каналджии не са подведени под отговорност за своите действия: "Моят въпрос е: Ако бяхме влезли в Шенген заедно с Хърватия? Нямаше ли да бъде по-добре и по-сигурна нашата граница?", попита Плугчиева. Според нея тези въпроси трябва да се зададат и към Брюксел, а не само към МВР.

 

Тя говори и за инцидента с мъртвите мигранти край София: "Миграционната политика на ЕС е една от най-чувствителните и в същото време с много разногласия вътре в страните-членки. Най-засегнати са страните като България, които са на външната граница на ЕС, не само Балканския маршрут, но Италия и Гърция също са силно засегнати. От 2015г., когато Меркел каза да, ние ще успеем, започна тази тема и тя продължава да бъде болезнена. Това означава, че би трябвало да попитаме какво се случва в тези страни и дали достатъчно прави ЕС и международната общност за стабилизиране на тези страни, защото трагедията с мигранти край София показва, че мигранти от Афганистан са основната група, която идва, нека се запитаме какво се случва в Афганистан, САЩ и ЕС напуснаха тази страна преди 2г. Там няма стабилизация, това означава, че тези хора наистина търсят убежище, същият поток тече и от Северна Африка. Единия голям въпрос е стабилизация и помощ за тези страни е регулация на миграционната политика в ЕС."

 

Според Плугчиева новия списък "Магнитски" уронва престижа на страната ни, защото това се тиражира като новина навсякъде. Но тя припомни и скандала с "Нексо" и "Джемкорп":

"Всичко това говори за бивши, но и настоящи политици, които имат претенции да управляват, но са замесени в тези скандали."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3798 |18.02.2023 НАСА: 450-килограмов метеорит падна и предизвика трус в Тексас . 0| 3073 |18.02.2023 Голяма Задушница преди Великия пост . 13| 3810 |17.02.2023 ПП-ДБ с 1% пред ГЕРБ според “Галъп”, но преди “Магнитски” . 5| 3962 |16.02.2023 Социологът Евелина Славкова за интригите преди и хипотезите след изборите на 2 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads