Реклама / Ads
0| 3625 |20.09.2017 НОВИНИ

Мей ще предложи 20 млрд.евро за развода с ЕС

.
Канцлерът на Германия Ангела Меркел е научила от британското правителство, че тази седмица Тереза Мей ще предложи да плати на Европейския съюз (ЕС) 20 млрд.евро, съобщава британското издание Financial Times, цитирано от ”Блумбърг”
 
Ако това се случи, ще е първият опит на Лондон да уреди финансовите си сметки за „развода“ с ЕС.

Съветникът на Мей по въпросите на ЕС Оли Робинс се е свързал с лидерите на няколко европейски държави, за да ги увери, че в речта си за Брекзит, която ще изнесе в петък във Флоренция, британският премиер ще посочи и финансова оферта.

Екипът на Тереза Мей се надява, че една такава оферта ще сложи край на застоя в преговорите с Брюксел и ще позволи да се премине към следващата фаза на преговорите – за бъдещите търговски отношения между Великобритания и ЕС.


Британските власти уверяват освен това, че няма да се наложи останалите държави членки на ЕС да правят по-големи вноски в бюджета на ЕС или да получават по-малко средства след 2020, когато приключва сегашният бюджетен период на блока.

Днес се очаква Тереза Мей да представи ключови моменти от речта си пред кабинета ѝ и британски официални лица посочват пред изданието, че биха били изненадани, ако детайли вече са споделени с други столици в Европа. От кабинета на германския канцлер засега отказват коментар.

Новините от Лондон излизат в момент, в който външният министър Борис Джонсън публикува предложение през почивните дни, според което Великобритания не трябва да прави никакви плащания на Брюксел, за да има достъп до единния пазар на ЕС след преходния период. Явно уверенията от кабинета на Мей имат за цел да демонстрират на европейските столици, че тя няма да поеме по пътя, предлаган от Джонсън, допълва изданието.

ЕС твърди, че Великобритания има задължения към ЕС в размер на до 100 млрд. евро Като се изключат парите, получавани от страната, нетната сума се изчислява на около 60 млрд. евро.

Оферта за плащане на 20 млрд. би позволила на ЕС да не започва дискусиите по дългосрочния си бюджетен план предсрочно и ще покрие проектите, които Великобритания реализира преди 2019, когато трябва да напусне общността. Сумата обаче не би покрила дългосрочните задължения на страната, както и поетите ангажименти за разходи по време на преходния период.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3654 |03.09.2017 Тереза Мей ще плати 50 млрд. паунда по развода с ЕС . 2| 5294 |07.07.2017 Станишев предложи национален план за модернизацията на ТЕЦ-овете . 6| 6947 |22.06.2017 Борисов ще предложи Европейският банков орган да се премести от Лондон в София . 8| 10135 |05.06.2017 Само във Фрог: Голям немски тв канал предложи работа на Васил Иванов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads