Реклама / Ads
2| 5293 |07.07.2017 НОВИНИ

Станишев предложи национален план за модернизацията на ТЕЦ-овете

.
На дискусия в Стара Загора президентът на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев предложи конкретни стъпки за спасяване на българската енергетика: дерогации по директивата и приетите нови правила за емисиите на вредни вещества, дългосрочна стратегия за развитието на сектора и финансова помощ за централите, работещи на лигнитни въглища.
 

„Важно е да мислим дългосрочно за бъдещето на българската енергетика. Нужен е финансов анализ, за да знаем колко са необходимите разходи за удължаването на живота на централите. Прогнозите са за около 3 млрд. лв. Осигурихме 2 млрд. лв. за панелките, а не мислим за толкова важен сектор.

 

Правителството има финансов екип, нека дадат предложения – чрез целеви заем през Българската банка за развитие, чрез държавна помощ, чрез други финансови източници. Сега е моментът България да започне преговорите за кохезионната политика за новия финансов период. През него ще бъдат финансирани именно мерки за запазване на околната среда и преобразуването на енергетиката.

 

Оттам също можем да получим финансиране. Няма как да оставим този важен сектор да загине. Той има икономически и социални измерения, засяга и националната сигурност. Първите ни конкретни стъпки сега трябва да са в посока постигането на дерогации.

 

Това заяви Станишев на кръгла маса, организирана от КНСБ и КТ „Подкрепа“ и посветена на промените на референтния документ за най-добри налични техники за големи горивни инсталации. В основата на опасенията за сериозни последствия за минната и енергийната индустрия е европейско законодателство за индустриални емисии, влязло в сила през 2011 г. По-конкретно, последното обновяване на допустимите нива за емисии от вредни вещества, определени на базата на най-добри налични практики в Европа.

 

В кръглата маса участват и премиерът Бойко Борисов, народни представители, членове на ЕП, министри, представители на бизнеса и гражданското общество.

В Стара Загора Станишев предложи и създаването на работна група, която да предложи дългосрочна стратегия за развитието на българската енергетика. „Процедурите в ЕП отдавна са изчерпани. Има опасност да хвърлим усилията си в грешна посока.Нека този път не работим на парче, а да очертаем дългосрочна стратегия за развитието на сектора.“, добави Станишев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5895 |28.06.2017 КНСБ кани на среща Борисов и Станишев за спасяването на енергетиката . 3| 6368 |24.06.2017 Паргов: Само национален консенсус ще спре агресията в училище . 6| 6947 |22.06.2017 Борисов ще предложи Европейският банков орган да се премести от Лондон в София . 0| 4917 |13.06.2017 Станишев поиска от Юнкер Социален план за Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads