Реклама / Ads
27| 22061 |26.03.2021 НОВИНИ

Международният анализатор Ивета Чернева подложена на психоатаки и сплашване, с ”работна среща” в ДАНС

.
Ивета Чернева
Бях българският финалист за Специален докладчик на ООН за свободата на словото преди месеци. За всички нас е ясно, че в България имаме проблем със свободата на медиите. Оттогава насам съм подложена на психологически атаки от непознати, опити за заглушаване и сплашване. Това пише международният анализатор Ивета Чернева в писмо до Фрог нюз и разказва за своята ”работна среща” в ДАНС, разговори с Прокуратурата и МВнР и за натиска върху нея от властта и премиера Борисов.
 

Вижте личната позиция на Ивета Чернева по горепосочения проблем едно към едно, без авторска намеса:

 

"Десет дена преди важния избор, който предстои на България в изборите на 4 април, бих искала да Ви запозная с казуса ми, като призова българите да не гласуват за Бойко Борисов и ГЕРБ. До този момент не съм си позволявала да изкажа партийни пристрастия, тъй като не представлявам, нито членувам в която и да е било партия. Апелът ми на независим е този април да гласуваме за всеки друг, само не и за Бойко Борисов. Ето защо:

 

Може да е известно на някои от Вас, че бях българският финалист за Специален докладчик на ООН за свободата на словото преди месеци. За всички нас е ясно, че в България имаме проблем със свободата на медиите. Оттогава насам съм подложена на психологически атаки от непознати, опити за заглушаване и сплашване, както на опити да бъда замесена в конфликтни ситуации. Понякога съм ескортирана от полицейски коли и полицаи. Задават ми се въпроси за политически пристрастия. Снимана и записвана съм от непознати, причакват ме коли.

 

Като критик на американската външна политика, както и на българското правителството, Бойко Борисов се опитва да ме поднесе „на тепсия“ на американските служби в контекста на „шпионската треска“, която гони българското правителство. Зад всичко това стои опит за елиминиране на неудобни, независими и смели гласове, които не се кланят на никоя партия или на чужда държава. Призивът ми е да покажем, че европейските права и българските граждани не са за продан. Нека покажем на Борисов, че има граници в стремежа да се угажда толкова на американците.

 

На 9 март получих телефонно обаждане от комисар от българските служби по поръчка на шефа на ДАНС, Димитър Георгиев, с покана за „работна среща“, за да „обсъдим“ ситуацията. Срещата, ми беше казано, щяла бъде част от „протокола“ по моя казус. Това е опит от страна на ДАНС да се замажат нещата точно преди изборите, след като месеци наред не можаха да ми намерят и да изкарат нищо.

 

Преди това на 5 март, получих телефонно обаждане от Прокуратурата, без да съм споделяла телефонен номер с тях, в което стана ясно, че имаха проблем с „тона“ ми във връзка с коментари и въпроси, спрямо главния прокурор Иван Гешев.

Допълнително, Външно министерство направи изявление, че не считат, че има проблем с процеса по избирането на Специалния комисар на ООН и че не са постъпвали оплаквания, въпреки, че стана ясно на всички, че съм завела дело пред ООН срещу кръга на Тръмп пред Трибунала на ООН за неправомерни действия.

Нека заедно покажем, че българските граждани не са за продан на американските служби. Нека българите видят истинското лице на Бойко Борисов.

 

С уважение,

Ивета Чернева,

Автор и международен анализатор"


Ивета Чернева е автор и съавтор на четири книги в областта на сигурността и човешките права, като е служила за пет агенции на ООН и в Американския конгрес. Коментарите й се публикуват в Ню Йорк Таймс, Гардиън, Washington Examiner, Евронюз, London School of Economics, Флетчър, Модерна Дипломация и други.


https://bnr.bg/post/101288185/iveta-cherneva

 

https://moderndiplomacy.eu/2021/03/21/borissovs-administration-uses-cold-war-spy-blueprints-to-go-after-critical-voices-in-bulgaria/

 

https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/215016-krayat-na-erata-tramp-baydan-shte-opita-da-izblaska-vanshnite-vliyaniya

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4487 |09.03.2021 Кралски глезльовци говорят за расизъм, а шокирани ли са от избиването на милиони жени и деца в Йемен, пита анализатор . 8| 3461 |07.02.2021 Анализатор: Радев успя да уплътни една основна функция - да бъде коректив . 11| 6942 |02.02.2021 Анализатори: Румен Радев - изненадващ ход с предимство . 21| 3812 |31.01.2021 Анализатор: Единствено БСП може да спре ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads