Реклама / Ads
13| 4546 |04.02.2015 НОВИНИ

Местан за гражданската регистрация: Ще лекуваме рани, няма да търсим мъст

.
Ледерът на ДПС Лютви Местан Източник: Булфото
Не се връщаме назад, за да търсим мъст. Не поставяме въпроси от миналото, защото има хиляди граждани с невъзстановени имена - тази язва е жива и днес, а нашият законопроект не е връщане в миналото, а опит за лекуване на рани с днешна дата.
 
Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан по време на обсъжданията на промените в Закона за гражданската регистрация, предложени от партията му.

От ДПС посочват в своите мотиви към законопроекта, че непрекъснато получават сигнали от български граждани с турско-арабски имена, че при тяхното административно обслужване и при издаване на удостоверения, те често са питали от служителите за българските им имена. Поради тази причина те предлагат от Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението "завинаги да се заличат имена на тези български граждани, както и да се въведе изрична забрана подобни данни да се изискват от служителите".

С друго изменение на закона ДПС предлагат дефинитивен механизъм, който да реши проблема с възстановяването на имената на починалите български граждани, които са станали жертва на насилственото преименуване по време на Възродителния процес и които не са могли да си ги възстановят.

От трибуната Лютви Местан обяви, че ДПС с тези промени предлага да се преодолее едно тежко наследство на престъплението Възродителен процес. Той се обърна към председателя на комисията по регионално развитие, която е отхвърлила законопроекта. "Как принципът на доброволността и на собственото желание ще се прилага спрямо онези граждани, които са починали по време на Възродителния процес? Как починалите ще изразят собствено желанието си, как се подава молба от отвъдното", попита Местан.

Според него отношението към този законопроект е въпрос на ценностно позициониране на отделните партии и депутати. Местан обяви, че има два подхода - подкрепа за законопроекта, която ще бъде съвършено естествена и отхвърляне, което ще означава изолация не на ДПС, а на останалите партии. "Дължа отговор на един въпрос, който вече чух - защо ДПС поставя този въпрос сега, защо не го направихме, когато бяхме на власт - ние не поставяме този въпрос сега за първи път. Поставяли сме го и когато сме били на власт и тъжният отговор е, че не сме срещали разбиране от коалиционните си партньори", каза още Местан.

Той призова управляващите, които имат претенция за проевропейска насоченост, да подкрепят законопроекта с гласуване.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 7291 |03.02.2015 Октай: Местан е ехо на Доган . 44| 5529 |23.01.2015 Местан: Управлението е нездрав популистки компромис, обречено е . 22| 4730 |22.01.2015 Местан: Вот на недоверие ще има, оставка не . 26| 5296 |21.01.2015 Местан и ДПС готови за Велико Народно събрание заради съдебната реформа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads