Реклама / Ads
8| 5105 |05.11.2014 НОВИНИ

Местан се оплаква на Дол от ГЕРБ и Фронта

.
Лютви Местан
Лидерът на ДПС Лютви Местан е изпратил писмо на председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол срещу разговорите между ГЕРБ и Патриотичния фронт. Преди седмица Дол беше в България и след разговор с основните политически сили призова за правителство без Патриотичния фронт.
 
"Ние приехме с дълбоко удовлетворение вашето послание към ГЕРБ и към Реформаторския блок да не допускат под каквато и да е форма обвързване с Патриотичния фронт, чиито идеи и политическа програма и вие, и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определихте като "неприемливи". С безпокойство наблюдаваме как веднага след вашето отпътуване от страната опитите за сближаване във формула за общо управление между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт продължиха и дори представители на Патриотичния фронт неприкрито заявиха, че целта на подновените срещи и евентуално партньорство е изолацията на либералната партия ДПС по пътя на етно-религиозната нетърпимост и омраза", пише Местан в писмото си до Дол от 3 ноември, но обявено днес на страницата на ДПС в интернет.

Според Местан създаването и поддържането на разломи чрез противопоставяне на етноси и конфесии е практически взривяване на гражданското общество и подриване на върховенството на закона чрез замяна на политиката на интеграция с политика на дискриминация и сегрегация. Подобен род политики са особено рискови на Балканите особено  в контекста на цивилизационните разломи, пред които е изправен светът сега (Украйна, ИДИЛ и пр.), посочва Местан.     

За ДПС е важно българското общество със свои демократични ресурси, но и с помощта на демократичните европейски партии да намери сили и да се противопостави на легитимирането на националпопулизма като "модерен патриотизъм".

"За нас ще бъде политически полезно и граждански особено ценно диалогът, който започнахме в София, да бъде продължен и на европейско равнище между ЕНП и АЛДЕ. Примерът на проблемите на България и опитът на либералната партия ДПС като генератор на българския етнически модел могат да бъдат добра основа за диалог не само по българските, но и по сложните проблеми от целия балкански регион, който макар и със закъснение очаква пълноценното сбъдване на своята евроинтеграционна мечта – да живеем заедно с различията си в една обща, обединена Европа", написа още Местан.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4878 |05.11.2014 Пак започна тристранна среща между ГЕРБ, ПФ и РБ . 7| 9638 |05.11.2014 Фрог научи: ГЕРБ внася предложение за промяна в Закона за МВР . 3| 4632 |05.11.2014 Исмаилов: ГЕРБ да върне мандата, ако не намери широка парламентарна подкрепа . 13| 5098 |04.11.2014 Караджов: Унизително e, РБ предлага, ГЕРБ одобрява

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads