Реклама / Ads
8| 4539 |17.06.2016 НОВИНИ

Местан протегна ръка на Радан Кънев за Изборния кодекс

.
Лютви Местан
Екслидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че ще подкрепи предложенията на лидера на ДСБ Радан Кънев за промени в Изборния кодекс. Това стана по време на дебатите в парламента по първото четене на новите поправки на кодекса.
 
Припомняме, че президентът Росен Плевнелиев наложи вето на предишните, а стотици българи зад граница излязоха на протест срещу ограничаването на избирателните им права и това да могат да гласуват само в дипломатически и консулски представителства.

„На първо място ще подкрепя законопроекта на Радан Къндев и ДСБ“, заяви Местан, като уточни, че ще подкрепи и този на ДПС, въпреки че едно казвали думите им, а друго действията. Според лидера на ДОСТ историята щяла да осъди управляващите за този престъпен акт, свързан с на правата на българите в чужбина.

Четин Казак от ДПС се почувства обиден от това, че Местан ще подкрепи на първо място законопроекта на Кънев, вместо този на неговата партия. „Учудвам се, че поставихте законопроекта на Радан Кънев пред този на ДПС. Какво друго има в законопроекта на Кънев, освен преповтарането на предишните текстове от предишния ИК, които съвпадат с нашите. В него няма нито думичка обаче за премахване на уседналостта и лишаване на избирателите в Турция от това да гласуват. Защо поставихте на първо място законопроекта на Радан Кънев?“, запита Казак.

Депутатът от БСП Валери Жаблянов пък също репликира Местан, като посочи, че няма теоретик в демокрацията, който да приема изказването му. „Г-н Местан, няма как след изпитото кафе нещата да се върнат“, добави той.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) посочи, че ако приемат твърдението, че секциите в Турция са минус 104, ще ги попита защо е имало плюс 104 досега?

Независимият депутат Велизар Енчев пък коментира, че българският парламент се явява на поправителен изпит, тъй като само за година и половина се въвежда електронното гласуване. „При въвеждането му в Турция, ще може да гласува всеки български гражданин от където и когато си поиска. Питам се след година и половина отново ли ще правим промени в ИК? Една грешка не се повтаря с друга. Правя предложение да се наложи мораториум, докато КС не се произнесе по наложеното от президента вето. Едва след това парламентът трябва да се заеме с поправи в кодекса“, убеден е Енчев.

Предложенията на Радан Кънев са свързани с това да бъдат въведени отменените правила за образуване на избирателните секции извън страната, действали през 2014 г. и 2015г. и въведени по настояване на българите в чужбина. Освен това лидерът на ДСБ иска при избори за народни представители да се създаде 32–ри изборен район извън страната, за да може българите в чужбина да гласуват за кандидатски листи и с преференция, а не само за партии и коалиции. Предложен е вариант, при който мандатите се определят предварително, като тези за район „Чужбина“ се основават на усреднената избирателна активност на предходните два избора за Народно събрание, а тези за страната се разпределят както и досега според данните за населението в страната според преброяването на НСИ.
















Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 7021 |15.06.2016 Местан за Фрог: Бъдещият президент трябва да е евроатлантик, а не с евразийска насоченост . 3| 4239 |08.06.2016 СГС и Местан се хванаха за гушите за ДОСТ . 19| 8057 |03.06.2016 Радан Кънев: Цветанов се разправи с групата на ”Народен съюз” . 17| 5407 |25.05.2016 Местан: ГЕРБ и части от РБ са заложници на фашистко изстъпление

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads