Реклама / Ads
1| 2889 |09.11.2022 НОВИНИ

Meta с най-голямото съкращение на служители в историята на компанията

.
Очаква се Марк Зукърбърг да започне масови съкращения сред 87 000-те служители на Meta. По този начин ще се намалят драстично разходите, докато компанията за социални медии се бори с падащи приходи и растяща конкуренция, съобщават източници на ”Файненшъл таймс”. На този етап от Meta отказват да коментират новината за започващи масови съкращения.
 

Решението за съкращаването на хиляди работни места е свързано с трудните макроикономически условия, които принудиха рекламодателите, които са основният източник на приходи, да ограничат разходите си за социалната платформа.

 

Служителите на технологичния гигант Meta, който притежава платформите Facebook, Instagram и WhatsApp, ще започнат да бъдат уведомявани за статуса си на заетост по имейл в сряда от 06.00 часа източно американско време нататък, според източните на финансово издание.

 

По време на разговор във вторник с директори и вицепрезиденти, главният изпълнителен директор на Meta - Зукърбърг, е заявил, че поема отговорност за миналите решения за увеличаване на броя на служителите, признавайки, че компанията е нараснала твърде бързо, посочи един от източниците.

 

Очаква се това да бъде най-голямото съкращение на служители в историята на компанията. Икономическото забавяне, включително нарастващата инфлация и цената на капитала, удариха сериозно големи технологични компании през настоящата година.

Инвеститорите в акции на Meta заличиха повече от 89 милиарда долара от пазарната капитализация на компанията в края на октомври, след като технологичният гигант отчете спад в приходите, а Зукърбърг не успя да убеди инвеститорите, че неговият високо струващ ангажимент за изграждане на изпълнена с цифрови аватари метавселена, която не се очаква да бъде печеливша в продължение на много години, няма да може да се изплати, припомня БНР.

 

Meta също така призна, че е изправена пред нарастваща конкуренция от съперници като приложението за кратки видеа TikTok и трудности при насочването и измерването на рекламите поради промените, направени от Apple в нейната политика за поверителност.

Цената на акциите на Meta спаднаха с цели над 71% през настоящата година.

Очакваното мащабно преструктурирането в Meta ще дойде само няколко дни, след като новият собственик на Twitter, Илон Мъск, уволни половината от 7500-те служители на социалния медиен сайт в опит да преразгледа бизнес модела на компанията, докато все по-голям брой рекламодатели изтеглиха изцяло средствата си за реклама в платформата заради притесненията около плановете в "Туитър" да се отслаби модерирането на съдържанието.

 

Междувременно по-малкият конкурент Snap също съкрати около една пета от работната си сила, след като отбеляза най-бавния си финансов растеж. През септември Зукърбърг обяви в рамките на компанията, че въвежда замразяване на наемането на повечето позиции в Meta и възнамерява да минимизира разходите. Оттогава директорите на технологичната група бяха помолени да изготвят списъци с 15 процента от членовете на екипа си, които да бъдат подложени на преглед относно тяхното представянето, което означава, че ще трябва да им намерят алтернативни роли или ще трябва да напуснат в рамките на 30 дни, посочиха три източника на "Файненшъл таймс".

 

На този етап от Meta отказват да коментират новината за започващи масови съкращения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2740 |02.11.2022 Затоплянето в Европа е най-голямото в света през последните три десетилетия . 1| 2669 |26.10.2022 Турция глоби Meta с 18,6 млн. долара . 0| 2875 |21.10.2022 Проф. Гарабед Минасян: Имаме най-голямото социално разслоение в Европейския съюз . 0| 3215 |10.06.2022 Делян Добрев: Най-голямото престъпление - да си пазаруваш депутати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads