Реклама / Ads
40| 12627 |27.09.2019 ИНТЕРВЮ

Методи Андреев: България клекна на „Газпром“ с „Балкански поток“, проектът е национално предателство

.
Методи Андреев
България клекна на „Газпром“ с „Балкански поток“, а по него ще текат руските имперски интереси. Това каза пред Фрог нюз бившият депутат от ГЕРБ Методи Андреев. Ето какво още сподели той:
 

Г-н Андреев, защо се мълчи упорито около мащабния енергиен проект, свързан с изграждане на „Балкански поток“? Това не ви ли притеснява, особено след провала на „Южен поток“?

 

В случая става дума да подписаният договор за строителство на газопровод от Турция до Сърбия или т. нар. „Балкански“ газопровод, както вие го нарекохте. Проблемът тук е, че журналистите наистина пропуснаха един много важен момент, вероятно заради множеството скандали, които всеки ден ни спохождат. Тази важна тема не се коментира изобщо. Преди няколко дни слушах енергийния министър Теменужка Петкова и останах втрещен от условията, при които е подписан договора. Спомням си много добре 2014 - 2015 година, когато премиерът Бойко Борисов изчете от трибуната на НС договора за „Южен поток“. Той го критикуваше за това, че бил един предателски договор. А това, което чух от Теменужка Петкова не отстъпва по предателство на националните интереси. Има три много важни момента, които създават впечатление, че държавата ни е клекнала на „Газпром“.


 Кои са тези важни моменти?

 

Първото важно нещо е, че тръбата, с която премиерът Бойко Борисов много се гордее, всъщност е с 90 процента запазен капацитет за „Газпром“. И едва 10 процента по тази тръба може да тече газ от други източници.

 

Второто е, че ние се отказваме от едни сигурни пари в размер на 1 млрд. лв. по договора за транспорт на газ до 2030 г., който сега действа. Казваме, видите ли, печалбата от новият газопровод ще бъде много голяма. Тези пари са изискуеми, защото ние сме подписали договор, който е действащ за дълги години напред.

 

Третото, което ме възмути е как може български министри и премиер да подпишат такъв договор. Всички проблеми или спорове, които възникнат по време на строителството и експлоатацията на газопровода ще се решават – забележете в Арбитражния съд в Москва. Нали се сещате какъв ще бъде резултата?! При всички случаи права ще излиза руската страна.

 

Внимателно ако се вгледаме в тези три точки, които споменах, ще разберем, че става дума за един предателски договор. Тези истории с шпионаж и т. н., всъщност е била пушилката, която трябва да скрие новината за „Балкански поток“.

 

Нека да направим някои паралели. Навремето през 2006- 2007 г. тогавашният министър на енергетиката в правителството на Сергей Станишев- Румен Овчаров подписа нов договор с „Газпром“. Експерти твърдяха, че в резултат на това ние сме загубили около 2 млрд. лева. Тази ситуация много наподобява на ситуацията от 2007 година. Не мога да разбера какво правят нашите евродепутати като например Радан Кънев?


Как очаквате да реагира?

 

Защо досега той не е сезирал ЕК? Все пак времето не чака и ние трябва да действаме. Сухоземното продължение на „Северен поток“ се нарича газопровод „Опал“. Имало е желание от страна на „Газпром“ да завземе 100 процента от неговия капацитет. Това смущава полското правителство и Европейският съд решава, че „Газпром“ не може да завземе повече от 50 процента от капацитета на газопровода „Опал“. И аз питам сега, след като този „Балкански поток“ ще се строи на територия на ЕС и след като източникът на газ е един - „Газпром“, защо няма нито един български евродепутат, който да реагира. Аз се обръщам към Радан Кънев. Ако той се чувства неудобно, да вземе да покани Александър Йорданов. Той винаги е изразявал своята антиимперска позиция спрямо България. Да направят едно запитване. Да попитат при този договор спазени ли са решенията на Европейския съд. Спазено ли е европейското законодателство.


 Вие категорично не сте съгласен с него?

 

Да, защото този договор е много предателски. Странно е, че по време на договорите за закупуване на Ф-16, то не бяха писъци, то не беше чудо. А сега ще изразходваме 2 млрд. лева, за да попаднем под зависимостта на „Газпром“. Защото реално тази тръба за 20 години напред ще е на „Газпром“. Може да сме дали ние парите, но този който ще поръчва музиката е „Газпром“. Нали е ясно, че при 10 процента възможност за девирсификация , не може да става въпрос за никакъв хъб. Само в главата на Борисов при тези параметри може да му се привижда хъб. Газовите експерти казват, че там, където мине тръба на „Газпром“, трудно се получава девирсификаия, т. е друг източник на газ може да да бъде използван. И утре, когато се окаже, че тези такси, които те ще ни плащат, не могат да покрият разходите, защото може и това да стане, като нищо „Газпром“ няма да откликне на желанието ни да повишим таксите. Ще ни пратят в Москва да се оплачем, а там е ясно кой ще спечели.

 

Никой от политическите партии, обаче не реагира негативно на новината за договора. Как си го обяснявате?

 

Валери Симеонов скачаше против Ф-16, а сега мълчи за този договор. За Волен Сидеров няма какво да говорим. Красимир Каракачанов и той мълчи. Те са доволни от този договор. Тях не искам да ги коментирам дори. Но защо уж десният ГЕРБ, който се бори за европейска интеграция на българските граждани, подписва подобен договор, който по-скоро ни води към Евразия, отколкото към Европа. Защо спи американското посолство по този въпрос?! По този поток ще върви енергийното влияние на Русия към Сърбия, Австрия, Унгария. Това е е път, по който ще вървят руските имперски интереси. С този договор ние се превръщаме в съучастници на руската имперска политика по отношение на Европа.

 

Интервю на Катя Илиева



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 21897 |10.09.2019 Методи Андреев: Г-н Гешев, огледай се в огледалото, милиционерска школа си завършил... . 6| 23731 |14.08.2019 Кевин Буут: Хората в България имат много повече власт, отколкото потисниците им позволяват да мислят, че имат . 46| 25670 |13.08.2019 Васил Филипов:България ще види газ от Туркменистан на куков ден . 7| 15758 |22.07.2019 Методи Андреев: Кьовеши успя да свали маските на българските политици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads