Реклама / Ads
16| 8826 |14.07.2021 НОВИНИ

Методи Андреев: Трифонов мисли, че все още е началник на своето шоу

.
Методи Андреев
Начинът, по който господин Трифонов поднесе своето правителство, говори, че той си мисли, че все още е началник на своето шоу. С 60 депутата е най-малко проява на лош вкус по този начин да поставяш въпроса с правителството. Това коментира Методи Андреев, бивш народен представител и бивш председател на Комисията по досиетата в интервю пред Радио „Фокус”.
 

Що се отнася до НДСВ, ще кажа накратко – бандата НДСВ дойде с обещанието за 800 дни да оправи България, оправи всъщност финансовото положение на някои от юпитата, които станаха лицето на НДСВ. Спомняме си скандалите с приватизационните сделки, спомняме си скандалите с външния дълг на Милен Велчев, спомняме си яхтата край Монако с, Бог да го прости, най-големия контрабандист на България Иван Тодоров – Доктора, спомняме си чичо Спас Русев, който им беше кръстник и приятел. И спомняме си как Спас Русев само преди година, година и половина дефилираше отново в родния бизнес живот по спортните клубове на България. Бандата НДСВ изчезна и предаде щафетата на шайката ГЕРБ. И сега си спомням слоганът на Слави Трифонов и на „Има такъв народ“: „Време е за нещо друго“.  Е, сега след бандата и шайката, какво друго предлага господин Трифонов? Дежа вю на бандата? Защото тези хора могат и да са с добро образование, може и езици да владеят, какво добро ще донесат те на България? Говоря за тези хора, които бяха юпитата на така наречения цар. Другите министри в кабинета, по-младите момичета и момчета аз не ги познавам, но все пак ще си запазя правото да направя коментар за момичето, което предлага за министър на регионалното развитие, защото все пак аз съм студиен инженер и това нещо ми е професия.

Но не мога да не отбележа, че Николай Василев, заедно с Милен Велчев, заедно с Шулева, заедно с Панайотов, с Огнян Герджиков, цялата тази плеяда царисти, станаха всъщност нарицателно на онова задкулисие, което докара всъщност на власт НДСВ. Не бива да забравяме, кой беше на официалната ложа, когато за първи път НДСВ спечели властта си през 2001 г., когато Симеон Сакскобургготски стана министър-председател – в централната ложа в тогавашното Народно събрание седеше шефът на „Мултигруп“ Илия Павлов, Бог да го прости, и Николай Василев се закле под благосклонния поглед на този благодетел на НДСВ. Да не забравяме, че в НДСВ започна първите си стъпки в политиката тогава като младежки лидер на НДСВ бъдещият олигарх и лице на задкулисното и олигархично-мафиотско управление на България Делян Пеевски.

И аз сега задавам риторичен въпрос: „Има ли смелост Николай Василев, ако стане премиер, което ще бъде според мен ново бедствие за България, има ли смелост, ще има ли достатъчно почтеност Николай Василев да провери, кои хора лансираха Делян Пеевски по висшите етажи на властта, кои го вкараха в НДСВ, кои му дадоха политическия път и му дадоха първия политически тласък?” Той би ли проверил връзката между Делян Пеевски и Симеон Сакскобургготски? Все пак Делян Пеевски бе обявен по закона „Магнитски“ за лице на корупцията в България. А тези, които го създадоха, те на какво са лице? И слушам сега в един хор едни хора от НДСВ как твърдят, че да – той бил страшен кандидат? Кой – Милен Велчев, той ще хвали Николай Василев, след всичко, което знаем за него? Или Огнян Герджиков, този стар, зависим човек? Или пък Лидия Шулева, или пък Станимир Илчев? Тези активисти-комсомолски.

Писна ми от деца, внуци, на бивши комунисти, ченгета и комсомолци, писна ми. Така че искам да ви кажа – нищо добро няма да чуе българския слушател от мен за лицето Николай Василев, въпреки всичките му титли, звания, езици и т.н. Той е един от тях. Един от тези, които създадоха Бойко Борисов, Делян Пеевски. От тези, които подложиха и създадоха основата. Защото чрез тях, Доган започна своя инженерен проект, проектът, който стана по-нататък олигархично-мафиотски модел, управляващ и до момента България. Доган е човекът, който зад НДСВ дърпаше дълги години конците, продължи с ГЕРБ и сега отново зад крехкия, нисък силует на Николай Василев виждаме мъдрата сянка, в кавички, мъдрата сянка на Доган.

 

Господин Андреев, през юни 2001 г. ръководената от вас Комисия за досиетата е закрита от правителството на Симеон Сакскобургготски, точно когато идва ред да се оповестят досиетата на кредитните милионери. Какво предупреждение на историята вие виждате в това?

 

Вижте, толкова години след онова време, 20 г., по-малко – да кажем 18 г., въртим един списък от 38 лица на магистрати и политици и никой в тази държава – нито Гешев, нито Цацаров, даже и Бойко Рашков, никой не смее да каже имената на тези хора. И ми предлагат човек, който активно, повтарям – той беше и висш политически функционер Николай Василев, активно съдействаше на своя тогава повелител Сакскобургготски, активно съдействаше за закриване на Комисията по досиетата.
Слава Богу, че после ЕС, когато тръгнахме да ставаме негови членове, безусловно постави условие и Комисията бе възобновена. И тези, които акомпанираха на НДСВ тогава за закриване на Комисията, изведнъж бяха притиснати от обстоятелствата и от действителността и станаха вносители на новия закон, който се оказа още по-радикален от онзи, който ние бяхме приели в 38-то Народно събрание. Самият произход на Николай Василев, на Милен Велчев, на Лилия Шулева, на Станимир Илчев, на Огнян Герджиков, те са свързани с онова време. Те са деца или пък са били активни участници във времето, когато България се казваше Народна Република България.

Защо Огнян Герджиков непрекъснато възхвалява някой и се явява като защитна стена пред обществото да защитава някои каузи, примерно каква е връзката, която виждате между това как Огнян Герджиков защитаваше кандидатурата на Иван Гешев и сега как защитава кандидатурата на Николай Василев? И вие чакате с хора като Огнян Герджиков, подкрепящи правителството на Николай Василев, ще се направи всичко възможно да се изчисти прокуратурата и да се смени ВСС? Това е илюзия. Самият Огнян Герджиков много добре знае, какво значи делото „Синдик“ и за какво става в него. Той е бил синдик на „Агробизнесбанк“, икономическа полиция има разработка, която се казва „Синдик“, това дело и досега се намира в главна прокуратура. И нека Бойко Борисов да отговори на въпроса – когато занесе той делото „Синдик“ при царя Симеон Сакскобургготски, когато Герджиков трябваше да става председател на Народното събрание, какво каза Сакскобургготски? Защо въпреки това, което пишеше в делото „Синдик“, Огнян Герджиков стана председател на Народното събрание?

Да отговори Бойко Борисов. Бойко Борисов много добре знае, за какво става дума и всъщност Огнян Герджиков ненапразно беше наречен, неговото правителство служебно беше наречено, че е правителство на Шиши, защото, пак повтарям, делото „Синдик“ се държи от главна прокуратура – преди от Цацаров, сега от Гешев. И тези хора са всъщност защитниците на кандидатурата на Николай Василев, начело със Станислав Трифонов, известен още като Слави. Ами Слави Трифонов защо не каже за него има ли разработка в ДАНС? И другото, той смята ли, че ДАНС го рекетира по някакъв начин? Защото тази разработка не е трябвало да бъде предадена на прокуратурата, а е трябвало да бъде унищожена. Една медия, която аз не искам да цитирам, защото дълбоко не я уважавам, но е факт, че тя публикува за съществуването на едно дело – „Емири”. И виждате ли, всички тези хора са свързани с някакви връзки в миналото. И те ни предлагат измъкване от блатото на корупцията, на олигархично-мафиотския модел. Аз ще кажа следното нещо – много внимателно наблюдавам моите приятели от „Демократична България“. Аз гласувах за тях и ги подкрепям.

 

Смятам, че тяхната програма беше най-ясна и най-точна за това, как трябва да се излезе от тази тежка криза – морална, политическа, духовна и както искате я наречете. Но много внимателно наблюдавам и ще им кажа – момчета и момичета от „Демократична България“, аз акъл няма да ви давам, а само ще кажа, че вие трябва като Одисей да минете между Сцила и Харибда, защото вие точно в момента се намирате между Сцила и Харибда, между олигархично-мафиотския модел на Борисов и онова нещо друго, което ни предлага Станислав Трифонов. И от това как вие ще прекарате вашия политически кораб и пътниците, които са се качили на този кораб, най-интелигентите, най-образованите хора в България, тези, които гласуваха за вас, ще зависи дали вие ще бъдете един периферен, поддържащ политически проект или хората ще видят у вас сериозен, перспективен, управленски проект, какъвто аз искам вие да бъдете.

 

Господин Андреев, не мога обаче да не ви попитам – от „Демократична България“ в 45-ия парламент бяха готови да подкрепят безусловно каквото и правителство да предложи Слави Трифонов, само и само да има правителство. От „Изправи се. Мутри вън“ бяха също така готови да подкрепят каквото правителство посочи г-н Трифонов. Те не допускаха ли, че тогава господин Трифонов може да им извади такъв проект, какъвто той извади сега? Тогава бяха готови безусловно да подкрепят, а сега вече се изненадват на проекта, който им се предлага и не го харесват. Вие това не го ли виждате като техен поддръжник?

 

Политическото говорене, знаете как, те много често политиците говорят неща, които знаят, че няма да се случат, те ги говорят, така че как биха постъпили, ако те се случат, но те тогава не се случват. Сега, дали щяха да го подкрепят безусловно или не, трябваше да се случи, за да видим. Сега обаче картите са на масата. Видяхме, с какво разполага господин Трифонов.

От тези хора, които той предлага, има и други интелигентни хора, които аз не познавам, но не мога да замълча пред един факт: вижте, какво предлага за първи път господин Трифонов, предлага офицер от Държавна сигурност, служител в отдел „Кадри“ на Държавна сигурност Николай Радулов за министър на вътрешните работи. И оставете друго, но бившият премиер Иван Костов в един свой прекрасен анализ пред една телевизия даже посочи Николай Радулов като човек, който може да направи промени в службите. Ето докъде са нещата, а ние се питаме, защо не било имало лустрация. Как да има лустрация като Костов подкрепя Радулов, сочи като пример човек, който може да направи промяната в системата на сигурността, а Слави Трифонов го предлага за министър на вътрешните работи? Вижте, разбирате ли, писна ми от такъв циничен език на политиците. Аз съм свободен гражданин и уважавам господин Костов не за друго, а защото имаше смелостта да направи няколко действително сериозни стъпки. Разбирате ли, възрастта ли, какво друго, аз не мога да кажа, да посочи Николай Радулов, ама той бил работил, бил колега. Много хубаво, разкошно, браво. Николай Радулов сигурно е много добър експерт и аз съм сигурен, че е добър експерт, най-малко аз мога да оценявам, аз не съм експерт по национална сигурност.

Но такива като него професори, бивши офицери от ДС има много, примерно господин Димитър Иванов, той даже е бил по-голям началник от Николай Радулов, и той е професор, и той разбира от национална сигурност. Защо да кажем него не го предложат за шеф на ДАНС, да речем?

 

Не е късно. И това може да видим.


Методи Андреев: Да, да. Абсолютно сте права, не е късно, и това може да видим. И накрая малък коментар за момичето, което ще става министър на регионалното, което е предложено за министър на регионалното развитие. Вижте, това момиче е било работило в брокерска къща, знаело езици, окей, разкошно, браво. Само че това момиче разбира ли от инвестиционен процес в строителството? Защото аз знам много добре, че в партията на господин Слави Трифонов има едно момче, мой колега, който се казва Георги Георгиев, той е строителен инженер, бяхме на една кръгла маса, организирана от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Това момче има абсолютно точна представа, абсолютна правилна представа за престъпната форма на строителство в България, наречена строителен инженеринг. Това нещо, което ограбва държавата, което ограбва програмите, което дава лошо качество на обектите на неимоверно високи цени. Това е начинът за кражба. Начинът, по който се краде от всички нас. Това момче имаше представа абсолютно точна, абсолютно беше в час. Аз се чудя, защо той не предлага това момче, което ще бъде подкрепено от колегията. Ще бъде подкрепено от неговите колеги строителни инженери, проектанти, малки строителни фирми, които също страдат от рекета и от монопола на едрите строителни акули. Предлага някакво момиче, което продавало апартаменти и недвижими имоти.

 

Ако прочетат или чуят това интервю, могат пък да се замислят и да го предложат вашия колега за заместник-министър, за човек, който да движи важните въпроси.


Методи Андреев: Аз ненапразно го казвам, защото аз все пак, вижте, аз съм бил протестиращ, аз не искам България да става по-зле, аз искам България да става по-добре. И до гуша ми дойде от инженерни проекти на задкулисието, сега засега виждам следващия инженерен проект от същото това задкулисие. Говорихме си одеве с вас, как Б отборът замества А отбора. Защото А отборът достатъчно взима от парите досега, сега Б отборът вика – от тази новата програма дето идва, от тези новите пари дайте сега пък ние да вземем.


Да уточним, че А отборът за който говорехме в предварителния разговор е служебният кабинет.


Методи Андреев: Първата им работа е да приватизират Българска банка за развитие. Аз безусловно вярвам на господин Кирил Петков. Това момче излъчва почтеност. Мога да греша, но моето чувство за почтеност не греши обикновено. След като той каза, че това абсолютно не е необходимо, че точно сега малкият и средният бизнес има възможност да вземе добри кредити при добри лихви, Трифонов изведнъж казва: ние ще приватизираме ББР. Дума няма за малкия и средния бизнес в неговата програма, дума, ама дума.

Вижте, Борисов загуби доверието на много хора най-вече заради олигархичния начин на управление, заради подкрепа на корпорациите, монополите, той превърна държавата във феодални владения на отделни мутри, олигарси и т.н. И всичките бяха от кръгове близки до ГЕРБ. А малкият и среден бизнес теглеше и беше мачкан от ботуша на НАП за глупости. Аз познавам хора, които за 1.26 лв. несъответствие в касата при продажба примерно на сладолед, им налагат с 1100 лв. глоба, 100 лв. глоба на продавачката и седем дена затваряне. Разбирате ли, за какво безумие говорим? Те мачкаха, до безобразие мачкаха дребния и средния бизнес, а по-големите, които, казвам по-големите – тези, които са олигарси, които винаги са с единия крак извън закона, тях ги регистрираха, както виждате, уж по едни по-грозни процеси, от които нищо няма да стане, освен България да плаща неустойки, тъй като целта на прокуратурата не е да ги осъди, целта на прокуратурата беше да им вземат определени хора парите и имотите. И това не беше борба срещу олигархията. Защото едни олигарси бяха забравени, те бяха сложили шапка невидимка и никой не ги виждаше.

Сега изведнъж идва Николай Василев, който сигурно ще каже подобно на царя с 800-те дни: понеже съм по-млад и енергичен, аз примерно за 400 дни ще ви оправя. И така ще ни оправят непрекъснато. Време е за нещо друго.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3045 |14.07.2021 Журналист от Скопие: Още сме в дилема дали Трифонов се шегува за македонския астронавт . 14| 4697 |13.07.2021 Петър Чолаков: Трифонов опита да играе честно, но ходът му е непохватен . 14| 4610 |13.07.2021 Доц. Чолаков: На Трифонов му върши работа служебно правителство, което като със сярна киселина да поръсва предишния модел ГЕРБ-ДПС . 27| 31822 |13.07.2021 Бойко Ноев пред Фрог: Слави Трифонов е зависим от себе си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads