Реклама / Ads
0| 3146 |05.06.2022 НОВИНИ

Д-р Михайлов: Броя на кръводарителите в България е в пъти по-малък спрямо този на повечето страни в ЕС

.
Д-р Георги Михайлов
Проблемите с кръводаряването са много сериозни. Те са няколко и първия от тях е, че броя на кръводарителите в България е в пъти по-малък спрямо този на повечето страни в ЕС. Това създава много сериозни въпроси в направлението на клиничната медицина, където кръвната тъкан и кръвните продукти се използват като лекарство
 

Това заяви заместник-председателят на Здравната комисия в парламента и народен представител от БСП проф. Георги Михайлов по Дарик радио.

 

„В онкохематологията, онкологията, акушерството и гинекологията използването на кръвните продукти е много интензивно. Те също така представляват част от държавния стратегически резерв и трябва да се поддържат в определен обем”, каза още проф. Михайлов.

 

Според него кръводаряването е хуманен и безвъзмезден акт, който се оценя навсякъде в страните от ЕС. „В голяма част от тях кръводарителите се компенсират от съответната държава. На тази база първоначално стъпихме и при предложенията за изменение в Закона за кръвта”, подчерта заместник-председателят на Здравната комисия в парламента и допълни, че ваучер за сума равна на 50% от дневното трудово възнаграждение на основа средната за България заплата ще помогне в посока намаляване на черната търговия с кръводаряването.

 

„Второто нещо е осигуряването на работата на трансфузионните центрове в страната. Преди 20 години СЗО отпусна безвъзмездно на България помощ за модернизиране на трансфузионните центрове, но тези пари отдавна бяха изхарчени и от тогава практически тези центрове не са оборудвани. Кръводарителската кампания трябва да бъде целогодишна и да е осигурена с оборудване на трансфузионните центрове”, категоричен бе депутатът от левицата.

 

„Третия рефер, който сме заложили е необходимостта от ранното контролиране на инфекциите, които могат да се предават по кръвен път от евентуалния дарител на кръвни продукти на приемателя, да бъде осигурено от бюджета. Идеята е тези промени да влязат в сила от януари 2023 година”, добави Георги Михайлов относно предлаганите изменения в Закона за кръвта.

 

По думите му основен акцент в предлаганите промени за изменения е трансфузионните центрове да се подпомогнат значимо, като модернизиране и автопарк с мобилни автомобили, които могат да реализират кръводарителски акции. „Този закон ще подпомогне кръводаряването и така постепенно ще изчезнат търговците на кръв”, завърши той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2936 |23.05.2022 OOН: Броят на бежанците в света за първи път надхвърли 100 милиона . 0| 2890 |04.05.2022 НСИ: Броят на местата в детските ясли се е увеличил . 0| 6916 |25.04.2022 Партия на мъртвите: Руската сила расте с броя на ковчезите . 0| 3355 |17.04.2022 Йотова: От българите в РСМ са искали документи за произход при преброяването

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads