Реклама / Ads
7| 4943 |23.01.2015 НОВИНИ

Михо Михов : България не е поемала ангажимент за участие срещу „Ислямска държава“

.
Михо Михов
Имах възможност да се срещна с генералния секретар на НАТО Столтенберг на снощната официална вечеря, на която бях поканен от българския президент. Това каза ген. Михо Михов по Фокус.
 

Моето впечатление и разговора, който имах с него, действително е, че повече визитата беше представителна, проучвателна. Във всички случаи, във вечерята пролича една добронамереност. Надявам се, че идеята за каскадиране на въоръжение вече се развива, защото и от неговите думи разбрах това, тъй като и нашето Външно министерство по темата отдавна работи. Но тя не е практика на системата на НАТО – беше практика в системата на Варшавския договор. Ако се приеме, че ние ще говорим само за колективна отбрана, не мисля че е добре.

 

Имам чувството, и от разговора ми с министъра на отбраната вчера и с външния министър снощи, че повече трябва да обърнем внимание на чл. 3 от Вашингтонския договор, и неговата визита е била насочена към това направление – да се престане с непрекъснато неглижиране на Българската армия по отношение на нейната бюджетна осигуреност. И второ, в регионален план и от снощната работна вечеря пролича, че интересът към съседите, в това число и към Македония, и особено към страните-членки на НАТО, като външна граница на Европейския съюз, е много сериозен и понякога обезпокоява и централното командване на НАТО, обясни той.

 

След това уточни: Нямам  чувство, че сме поели ангажименти за пряко участие срещу „Ислямската държава”.  Във всички случаи, политическо и съюзно участие ние сме длъжни да имаме. Не бих казал, че сега имаме по-малко проблеми на южната си граница, тъй като и турската страна вече проявява активност и недобронамереност по идеята за изграждане на преградно съоръжение. Но ние там няма да изпратим в помощ на Гранична полиция не повече, всъщност, около 100-150 души, и то в посока осигуряване на логистика, поддържане на комуникации и прочие. Нормално е Българската армия по мисията си принос към националната сигурност в мирно време да окаже тази помощ.

 

Бавно, сигурно и постепенно ние трябва да я стабилизираме. Главната идея е, не че имаме някакви силни претенции към Турция, защото тя спря потока или бежанският поток е основно към нея, но този коридор, който се очертава от Африка, Близкия Изток, Средния Изток, България и Централна Европа, наистина е опасен. Самото ООН казва, че миграцията в Европа е над 33% и има 10 коридора за миграция – дайте да открием още един коридор. Ние трябва да покажем и да дадем послание, че коридорът не е работещ, че българската държава не е разграден двор, и границите все пак са наша свещеност, допълни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4298 |21.01.2015 Шефът на НАТО пристига утре в България . 54| 6954 |21.01.2015 Полк. Петров за Фрог: Законът за досиетата е позор за България . 2| 4355 |20.01.2015 Ген. Михов: Армията да подсили патрулите по границата . 8| 4056 |20.01.2015 Южна България с два нови бежански центъра

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads