Реклама / Ads
54| 6954 |21.01.2015 НОВИНИ

Полк. Петров за Фрог: Законът за досиетата е позор за България

.
Чавдар Петров- вляво
Философията на закона за досиетата трябва да се промени и този позорен акт за страната да се спре. Комисията по досиетата да се закрие. Военното и цивилното разузнаване да не се обединяват. Това е позицията на бившия зам. шеф на НСС и председател на Асоциация «Сигурност» Чавдар Петров, който изразява мнението на всички професионалисти.
 
Защо трябва да се промени философията на закона?  Защото с този закон сегашните  служби много трудно  могат да вербоват секретни сътрудници, които да вършат работа. Всички виждаме какво стана в Париж. Малко след това обаче излезе шефът на Европол и каза, че с технически средства могат да покрият не повече от 40% от хората, които представляват потенциална заплаха. Ами другите 60% ? Тук говорим за Европа. А в България възможностите ни са по-малки. Другите хора как ще ги покриваме ? Трябва да има форми и методи, по които да се знае кога терористите ще направят нещо. И това може да стане само с хора, които са проникнали в тези групи, категопричен е полковник Петров.

Затова трябва да се възстановят информационните източници на службите, които набират информация за тероризма. Цивилното и военното разузнаване, ДАНС и отчасти службата за борба с организираната престъпност – да  възстановят своите източници на информация и се набират и нови, допълва той.-

Аз не съм чул нито  един професионалист да подкрепи идеята за сливане на военното и цивилното разузнаване.. Методи Андреев не е професионалист. Колко служба има генерал Атанасов като професионалист? Кога е работил? Генерал Атанасов има точно 6 години трудов стаж в МВР. От прокурор стана окръжен началник на Разград, после беше освободен от Любо Начев, Иван Костов го направи секретар на МВР, беше началник на НСС, мандатът му там бе четири години. А аз говоря за професионалисти с над 15 години служба, които да са минали по цялата стълбица на кариерно развитие. Какъв професионалист е Димо Гяуров?, заявява и задава въпроси Чавдар Петров.

Той коментира  и думите на военния министър Николай Ненчев, че военните разузнавачи преди 10 ноември са работили за друга държава и друго разузнаване: Нека да го докаже това нещо. За хора, които са работили за чужда държава и чуждо разузнаване, в наказателния кодекс няма срок за давност. Нека ги осъди за шпионаж в полза на чужда държава и сега в момента. След като има такива данни, след като еди кой си е работил за Съветския съюз, да бъде осъден за шпионаж. Тогава времето е било такова, а сега какво е. Тогава е имало Варшавски договор и  са били подписани  междудържавни документи. Сега не се ли дава информация на НАТО, САЩ и ЕС, по силата на подобни договори. Да се говори на ангро е непрофесионално и неморално.

Цялото интервю с полковник Чавдар Петров , председател на Национална асоциация «Сигурност», четете утре в рубриката «Интервю».
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4968 |20.01.2015 Кошлуков пред Фрог: Съдът ще реши дали е потъпкана свободата на словото . 31| 12026 |20.01.2015 Лияна Панделиева за Фрог: Безобразие е, че БНТ си сложиха „Аз съм Шарли” . 4| 7712 |20.01.2015 Първо във Фрог: Полицията близо до убийците на Орхан . 9| 6910 |19.01.2015 Майката на убитата на пътя Цвети пред Фрог: Някой пази Хуриет Сюлейманов, но кой?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads