Реклама / Ads
3| 7076 |24.10.2017 НОВИНИ

Първанов иска да се разкрие ”кумгейт” в бордовете и европроектите

.
Георги Първанов
По повод скандала „Кумгейт“ Георги Първанов каза, че големият въпрос е – някой ще провери ли кои са роднините, които са се облагодетелствували от проектите с европейските пари, от обществените поръчки, от приватизацията, участвали в бордовете. Години наред, всички партии без изключение, вкарваха първо своите апаратчици на места, за които те бяха некомпетентни.
 
В „Булгатрансгаз“ видях такива примери, аргументира позицията си Първанов, добави той. Че някой получава заплата в детска градина, не е проблем, уточни Първанов.

Пред Нова телевизия той коментира и отношенията между президента и премиера.Помня и по-тежки отношения в тези контакти между президент и премиер. Става дума за силни личности, силни като фигури, които трудно мелят помежду си, каза Първанов. Според него контактът между двамата е преминал през етап на въоръжен неутралитет след припламванията на искри около разпадналия се КСНС. „След това имаше период на мирно съществуване от двете страни на Дондуков“, допълни още Първанов. Той уточни, че времето сега е друго и пред премиера и президента стоят други проблеми.

„Трябва да има силна опозиция, която да се възприема като алтернатива. Сега по-скоро се възприема като част от пейзажа“, коментира още политическата обстановка в страната бившият държавен глава. Според него говоренето, че ще има предсрочни избори след една година е за да не се коментира, че ще има такива сега.

Що се отнася до КТБ и дали трябва да извадят на светло имената на хората, кои са се облагодетелствали, кои са корумпирани, той намира за позитивно за обществото. Но тъй като в българската политика има много имитация, затова се въздържа да коментирам какво ще се случи.

Първанов изрази и своето мнение за антикорупционния закон и органът, който ще трябва да бори корупцията по високите етажи на властта. Той винаги е споделял  идеята, че този орган трябва да бъде колективен и равно отдалене от всички власти. Но така, както е замислен сега, очевидно всещи ще бори корупцията на другия, което пак ни връща в схемата на уговорения мач.

Георги Първанов обясни, че когато е бил президент винаги е настоявал за повече пари за отбрана, но  никога не е позволявал да дава експертно мнение, препоръка или да настоява да се реализира една или друга сделка. И макар вече да сме избрали нашата ориентация – да бъдем член на НАТО, решението по отношение на военните изтребители трябва да се вземе в интерес на страната, а не за да ни потупат по рамота. Но не взима страна по този дебат, защото не му е работа.

Бившият президент отново защити идеята си за втора атомна централа. Той е категоричен, че АЕЦ „Белене“ е нужна на страната, защото именно този тип енергетика е в състояние да издърпа напред българската икономика.

Георги Първанов разкри още, че в момента пише книга, в която иска да представи огромен масив от автентични документи, спомените си от лични разговори и отношения, чрез които да подреди паметта за това, което му се е случило в политиката.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6711 |23.10.2017 Тихомир Стойчев: Начело на МВР стоят хора с ниска компетентност . 1| 4354 |22.10.2017 Каракачанов: Преди 2,5 години поисках ограда да е част от стратегическата инфраструктура . 1| 4159 |22.10.2017 Треньор на Кобрата: Той не иска да вземе парите, а световната титла . 0| 4001 |22.10.2017 Валентин Радев иска да ”брани” сегашните заплати на ченгетата, а не да ги вдига

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads