Реклама / Ads
21| 4921 |03.10.2021 НОВИНИ

Първанов видя в поведението на Радев ”ранния Борисов”

.
Късният Радев прилича на ранния Борисов. Тази равносметка направи в ефира на Българската национална телевизия президентът в периода 2002-2012 г. Георги Първанов. Сравнението идва от човек, с когото Борисов често играеше футбол в годините си като кмет на София.
 

Коментарът на Първанов идва на фона на един от последните призиви, които президентът Румен Радев отправи към бившия премиер Бойко Борисов - да се впусне в битката за “Дондуков 2”. 

 

“Господин Борисов да престане да използва своята партия като щит и да защити честта й като се кандидатира за президент" и да спре да се крие, както се е крил "под полата на госпожа Цачева", заяви пред журналисти държавният глава. 

 

Това обаче напомнило на Първанов словесните сблъсъци между него и Борисов през 2009 - 2010 г., когато лидерът на ГЕРБ многократно отправи същите призиви към него да се впусне в парламентарната битка.

 

"Тогава казах - не съм аз този, който ще хвърли страната в хаос, като оставим двете институции обезглавени, за да удовлетворим някакви лични амбиции и страсти. Това, което сега виждаме, в някаква степен повтаря, макар и с обратен знак, случилото се 2010 година", каза Първанов.

 

Дебатът по думите му загрубял. Даже било тъжно, защото действащият президент загърбил утвърдения институционален език. 

 

А иначе според анализа на Първанов било рано да се прогнозира какъв ще е изходът от президентската надпревара. При битката за “Дондуков 2” според него има обрати. Било прибързано да се счита, че ерата “Борисов” е приключила, но Първанов виждал, че настроенията в обществото са “в тази посока”. Връщането на лидера на ГЕРБ било неприемливо към днешна дата. Борисов и партията му трябвало да останат на резервната скамейка. 

 

Важно е обаче да се отбележи, че тази реторика идва на прага на предизборна кампания. В битката за Народното събрание участват и от формацията АБВ. Възможно е Първанов съвсем целенасочено да подхваща “анти ГЕРБ” реториката. 

Първанов коментира, че състезанието за президентските избори на 14 ноември е станало интересно. 

 

"Имаме президент, който стои добре, относително добре. Имаме основна конкуренция в лицето на проф. Герджиков, който вдъхва респект. Техните вицепрезиденти също събират симпатии. Не бива обаче да подценяваме и останалите двойки - те могат да разбъркат картите. Могат да създадат усложнения в кампанията. С появата на Лозан Панов балотажът става твърде възможен. Ако се върнем на основните кандидатури -  да, фаворит е без съмнение президентът Радев, но и проф. Герджиков има своите качества”, посочи Първанов. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 7561 |22.09.2021 Д-р Гълъбова: В България последните месеци се видя, че много хора хич не са били независими . 31| 5416 |20.09.2021 ”Politico” видя спад в доверието към протестните партии. От кого ще ”глътне” проектът на дуото от ”Харвард”? . 1| 3334 |16.09.2021 Петя Първанова: Заетостта на всичките центрове е 30% . 3| 3132 |13.09.2021 Евгений Кънев: Поведението на партиите н 46-тия парламент - ”Много исках, но нямах желание”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads