Реклама / Ads
64| 5846 |03.08.2014 НОВИНИ

Първанов: АБВ е „за" президентска република

.
Никой не е направил повече за компрометирането на българския парламентаризъм от сегашното мнозинство, оглавено от председателя на парламента. Тази критика отправи лидерът на АБВ Георги Първанов по време на дискусия „За пълна промяна на българската политика". Именно тежката криза с доверието в парламента е една от причините да се потърси ревизия на досегашния модел на държавно устройство, обясни Първанов.
 

 

Според него не е приемлива ситуацията, когато един раздробен парламент месеци наред не може да се събере. Най-често срещаната новина, която лидерът на АБВ получавал на пощата си от пресцентъра била  „днес парламентът не събра кворум".

АБВ е категорично „за" президентска република. Първанов мотивира тезата си, заявявайки, че в разбирането на българина за държавността винаги е доминирала държавната отговорност, респективно високите очаквания от държавния глава. На следващо място той постави чисто политическите измерения на този въпрос. По думите му политическите опоненти спекулирали с тази идея. „Онзи ден чух досегашния председател на парламента гневно да опонира на опитите на сегашния държавен глава да налага президентска република", коментира Георги Първанов. Той бе категоричен, че АБВ иска президентска република не заради, а въпреки президента.

Говорейки за президентска република, Първанов чувал подмятания, че има сговор и настоява за президентска република заради друг човек - за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. „Твърдя, че Борисов израсна като политик, но Борисов си остава слаб управленец и държавник", заяви Първанов. По думите му ще бъде неприятна перспектива, ако той оглави изпълнителната власт на страната през следващите 4 години. „Ние ще дадем всичко от себе си, за да не допуснем самостоятелно управление на ГЕРБ", категоричен бе Първанов.

АБВ залага на възраждане на държавността чрез президентска република в предстоящата предизборна кампания. Три основни свои цели представи партията на дискусията „За пълна промяна на българската политика". Те ще бъдат в основата и на предизборната им капания. На първо място това е - възстановяване на държавността чрез дълбока реформа на държавното устройство, институциите и съдебната власт.

Необходима е и коренна промяна на политическия модел чрез промяна на избирателната система и партиите. Не на последно място АБВ поставя  като приоритет предотвратяване на демографския срив и възраждане на нацията - икономическо, социално, образователно, културно, духовно.

Предизборната платформа на АБВ за изборите през октомври ще бъде качена на сайта им още днес. „Ще можете да дебатирате, да спорите , да го режете...", заяви лидерът на партията Георги Първанов.

 

За постигането на тези цели партията на Георги Първанов предлага списък от стъпки, които да се изпълнят. На първо място АБВ отчита необходимостта от референдум за нова конституция, включително промяна на държавното устройство - установяване на президентска република. Друго предложение е да се премине към смесена избирателна система - половината народни представители да се избират на мажоритарен принцип.

Необходимо е трикратно намаляване на държавните субсидии, премахване на партийните квоти при избора на ВСС и намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години и избирането му от парламента. Друга идея на АБВ е да се създаде Агенция за борба с корупцията, която да бъде равноотдалечена от институциите. Партията на Първанов ще търси мнението на хората и по идеите за възстановяване на военнопромишления комплекс, превръщането на България в енергиен център, като акцентът е върху изграждането на АЕЦ „Белене", 7-ми реактор на АЕЦ „Козлодуй" и ускоряване на строителството на „Южен поток", осигуряване на работни места.

Справедлива данъчна система - предлагат още от АБВ, като се пренесе тежестта към високите лични доходи и едрата собственост. АБВ предлага въвеждане на прогресивна данъчна скала на три равнища - запазване на 10% данък за ниските доходи, 15% за средните и 20% за високите доходи.

АБВ има идея и за въвеждане на минимално почасово заплащане на труда, заплащане за извършена работа у нас от 4 лв. на час.

Не на последно място се предвижда активна демографска политика, като се инвестира преди всичко в децата и младото поколение, а образованието и здравеопазването да се превърнат в първостепенен национален приоритет.

В самото начало на дискусията Георги Първанов  направи кратко отклонение във връзка с последните водни стихии, залели някои части от страната. Той изрази съчувствие към пострадалите от бедствията, надявайки се да няма жертви (междувременно стана ясно, че има една жертва). По този повод обаче Първанов обърна внимание на ролята на държавата.

„Държавата е необходима, за да може да реагира на мига - точно и бързо", категоричен е Първанов. Според него е необходимо тя да идентифицира проблема и да намери решението, преди да се е случило непоправимото. Затова лидерът на АБВ бе категоричен, че няма да приеме хора, които нямат написан един ред да се държат менторско, назидателно във връзка с обвиненията, че АБВ няма идеен замисъл.

„По-социални сме от някои други партии, отколкото традиционната българска левица", коментира Първанов.

Той припомни ключовия ангажимент на АБВ от изброите за Европейски парламент през май, че решаването на демографските проблеми не търпи отлагане и изисква съгласие. Първанов упрекна политическите си опоненти за това, че необяснимо никой от тях не говори по тази тема, не се е намерил никой да извади проблема пред скоби.

„Ние твърдим и сме последователни, че повече личности в българската политика не просто ще върнат доверието в политиката, но ще засилят управленския, административния капацитет", смята Първанов, убеден, че личностите засилват партиите, а не ги отслабват, не ги обезценяват.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5182 |16.07.2014 Димитров: Президентска република е най-доброто решение за манталитета на българина . 18| 4833 |08.07.2014 Алгафари към Първанов: Извинявай, че ти помогнах да си президент . 25| 5558 |08.07.2014 Първанов: Енергетиката е на Пеевски, коалицията с ДПС бе обречена . 20| 5208 |07.07.2014 Георги Първанов: ДПС се изчерпа в управлението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads