Реклама / Ads
42| 5479 |12.06.2014 НОВИНИ

Миков: ГЕРБ може да състави правителство в този парламент

.
ГЕРБ може да се опита да състави правителство в рамките на мандата на този парламент, заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков. Според него към подобни заключения навеждало изказването на бившия премиер Бойко Борисов, че ще бави мандата за формиране на кабинет, връчен му от президента, възможно най-дълго.
 

 

Утрешният кворум в НС ще покаже дали ГЕРБ наистина искат предсрочни избори, коментира Миков пред БНР след като днешното заседание на НС, на което трябваше да бъде обсъден референдум за изборните правила, не се състоя заради липса на кворум. Въпросът за референдума смятам, че е удачно и утре да се постави в дневния ред на Народното събрание и да се види утре ще има ли кворум по два въпроса - насроченото гласуване на внесения проект на решение за оставка на кабинета и след него да започнем обсъждането на референдума. Министър-председателят е този, който ще сложи своята оставка, след това има конституционна процедура. Вече разбрахме, че ГЕРБ ще бави класификационната процедура и може би ще се опитат да направят правителство в рамките на този мандат. Очевидно не се искат бързи предсрочни избори. Ние настояваме за варианта най-бързи избори, а сега тези, които най много искаха, започват да шикалкават и да търсят формални поводи, убеден е Михаил Миков. КСНС не би трябвало да обсъжда следващите избори, категоричен е той. "Президентът носи отговорността да насрочи избори. Хубаво е, че търси консултации. Малко ми е странно, че това не са политически консултации за насрочване на избори, а КСНС, в който участват и редица други служби, включително и членове на кабинета. Според Миков оцеляването на БСП не минава през оставката на председателя ѝ Сергей Станишев, защото БСП не е лидерска партия.

 

Миков коментира, че политическата криза у нас се задълбочава не сама, а благодарение на безотговорно политическо поведение. По повод заплаха от страна на хората на Борисов, че няма да влязат в пленарна зала, докато кабинетът не подаде оставка, той заяви: "Правителството не е на Цачева, че да подава заради нея оставка, когато премиерът реши, тогава."  Миков посочи, че всички варианти са възможни за датата на предсрочния вот и уточни, че левицата е за възможно най-спешни избори.

 

Парламентарният шеф бе категоричен, че по време на вчерашната му среща с лидера на ДПС Лютви Местан и министър-председателя Пламен Орешарски, не е обсъждана темата за оставката на правителството.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5108 |12.06.2014 Я.Стоилов: Да не би ГЕРБ да подкрепя правителството? . 23| 5674 |12.06.2014 Станишев: ГЕРБ са лицемерни в позицията си за референдум . 8| 5266 |12.06.2014 ГЕРБ:Оставка на кабинета във вторник . 29| 4654 |12.06.2014 Манолова: ГЕРБ са „за” референдум, но на практика бламират гласуването

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads